Account
Logo
Zoeken
1.9 °C
Verdachte ernstige mishandeling kwam naakt thuis
In de woning was brand gesticht terwijl het driejarige dochtertje nog aanwezig was

Verdachte ernstige mishandeling kwam naakt thuis

ma 4 januari 2021, 12.31 uur

LEEUWARDEN - De 35-jarige man uit Ferwert, die ervan wordt verdacht dat hij in de nacht van 26 op 27 april een 29-jarige inwoonster van Dokkum ernstig heeft mishandeld in haar woning aan de Schans, is diezelfde nacht naakt thuisgekomen. Ook heeft de man 's nachts zijn auto schoongemaakt. Dat maakte officier van justitie Roelof de Graaf maandag bekend op een pro forma-zitting bij de Leeuwarder rechtbank.

Drie schedelfracturen

De vrouw is ernstig mishandeld in haar woning. De politie trof haar onder het bloed aan in de garage. In het ziekenhuis bleek dat ze drie schedelfracturen had. Aan de hand van de bloedsporen in de woning meldde De Graaf op een eerdere zitting dat de vrouw aan de haren van de kamer door de keuken naar de garage gesleept moet zijn. In de woning was brand gesticht terwijl het driejarige dochtertje nog aanwezig was. Zij had rook ingeademd en moest ook naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Naakt door de weilanden gerend

Op verschillende plekken in de woning zijn brandversnellende middelen aangetroffen. De Ferwerter werd dezelfde nacht aangehouden, hij en het slachtoffer hebben een kortstondige relatie gehad. Op de avond voorafgaand aan het geweld hadden hij en het slachtoffer veelvuldig ge-appt. De vrouw zou hebben aangegeven dat ze niet meer met de man verder wilde. Hij was 's nachts naakt thuisgekomen en hij zat onder de modder. Tegen zijn partner had hij gezegd dat hij niet kon slapen en zonder kleren door weilanden en sloten was gaan rennen.

Geen DNA-sporen

De Graaf denkt dat hij alle sporen heeft willen wissen die hem aan de mishandeling konden linken. Hij heeft zijn auto ook nog schoongemaakt. De Graaf: "Wie doet dat nu?" De kleding van de Ferwerter is niet teruggevonden. In de woning zijn geen DNA-sporen van de verdachte aangetroffen, wel sporen van een onbekende man. "Een geschenk uit de hemel voor de verdediging", aldus De Graaf.

Goed voorbereid

Dat er geen sporen zijn aangetroffen bewijst volgens de officier alleen maar dat de Ferwerter zich goed heeft voorbereid. Volgens de officier kan het niet anders dat hij zijn kleding heeft weggemaakt en zichzelf heeft schoongemaakt. In de auto van de verdachte, op de mat aan de bestuurderskant, is glas aangetroffen en in de woning is een spoor aangetroffen van een schoen van het merk Australian. De Ferwerter is in het Pieter Baan Centrum (PBC) geweest voor psychische observatie. Zelf zei hij daarover dat hij “deels” aan de onderzoeken heeft meegewerkt. Het kan nog vier tot zes weken duren voor de PBC-rapporten klaar zijn. Volgens advocaat Maarten Eckhardt heeft het PBC mondeling meegedeeld dat er geen tbs-advies aan zit te komen.

Voorlopige hechtenis opheffen

Omdat er in de woning geen enkel forensisch spoor is aangetroffen dat erop wijst dat zijn cliënt op de plaats delict is geweest, verzocht Eckhardt de rechtbank de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen. De verdachte bleef volhouden dat hij onschuldig is. Hij wilde graag naar huis. “Mijn gezin mist mij enorm”. De rechtbank besliste anders: voorzitter Jolanda Lootsma stelde dat het niet aan de maatschappij is uit te leggen om iemand in vrijheid te stellen die wordt verdacht van dit soort ernstige strafbare feiten. Begin maart staat een volgende pro forma-zitting gepland.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
87.4%
Nee  
6.9%
Geen mening  
5.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381