Account
Logo
Zoeken
8.5 °C

Toch drukke nacht ondanks vuurwerkverbod

vr 1 januari 2020, 10.22 uur

LEEUWARDEN - De zorg heeft het toch druk gehad ondanks het vuurwerkverbod. Zo laat de Veiligheidsregio Fryslân weten. Bij de Dokterswacht kwamen veel meldingen uit het noorden van de provincie en uit Leeuwarden. De meldingen hielden dit jaar wel vaker verband met vechtpartijtjes dan met vuurwerk. Mogelijk is de oorzaak hiervan dat lokale feesten niet werden georganiseerd in verband met de coronamaatregelen. De feestjes met jongeren verplaatsten zich naar de vreugdevuurtjes buiten om bijelkaar te komen.

Friese ziekenhuizen

De nacht voor de Friese ziekenhuizen was qua drukte vergelijkbaar met vorig jaar. In MCL kwamen veel verschillende meldingen binnen maar deze waren niet alleen oud en nieuw gerelateerd, een klein aantal meldingen kwam hier door vuurwerk of carbid.

De drukte in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen was gelijkwaardig aan vorig jaar. Er kwam hier één vuurwerkslachtoffer binnen en ongeveer vijf oud en nieuw gerelateerde meldingen. In het Antonius Ziekenhuis in Sneek kwam ten opzichte van vorig jaar een vergelijkbaar aantal meldingen binnen met een aantal oud en nieuw gerelateerde slachtoffers.

Er zijn vanuit de Friese ziekenhuizen geen meldingen van agressie en/of geweld tegen het personeel binnengekomen. In een enkel geval werden patiënten onder begeleiding van politie binnengebracht. Het personeel kon over het algemeen ongehinderd haar werk doen.

Brandweer rukte 76 keer uit

De Friese brandweer is vanaf oudejaarsdag tot nieuwjaarsdag 8.00 uur zo'n 76 keer uitgerukt. Dit is iets minder dan vorig jaar. Toen betrof het aantal uitrukken 83 keer, het jaar daarvoor was dit 96 keer. De politie was vrijwel altijd aanwezig bij het bluswerk. Bij een autobrand in Garyp was de sfeer met de jongeren goed maar in Oudega werd de sfeer grimmig toen de brandweer een vreugdevuur doofde.

Wim Kleinhuis: :We kijken als Brandweer Fryslân terug op een beheersbare nacht met een aantal branden en kleinere incidenten. Dat neemt niet weg dat we het de hele nacht druk hebben gehad. Meer dan vorig jaar valt op dat onze mensen her en der lastig zijn gevallen door omstanders bij het uitvoeren van hun werk."

De grootste inzet is gepleegd bij een woningbrand in Langezwaag. In de vroege ochtend brandde deze woning volledig uit. De bewoners konden hierbij op tijd de woning verlaten helaas zijn er wel meerder dieren omgekomen in de brand. Vooral in het noordoosten van de provincie werden vreugdevuren ontstoken. In de dorpjes stonden vaak groepen bij elkaar bij de vreugdevuurtjes.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost