-0,4 °C

De pillenmaker voor XTC pillen

Politie treft XTC pillenmaker bij inval Hurdegaryp

do 03 december 2020 16.35 uur

HURDEGARYP -

De politie heeft woensdagavond vier aanhoudingen in Leeuwarden, Hurdegaryp en Sneek verricht. Het gaat om een 34-jarige man, zonder vaste woonplaats, een 36-jarige man uit Rotterdam, een 22-jarige man uit Sneek en een 19-jarige vrouw uit Kollum. Het viertal wordt verdacht van het bezit en de handel in verdovende middelen en het witwassen van geld. De politie doorzocht na de aanhoudingen twee woningen in Hurdegaryp en een woning in Sneek.

In de drugsscene in Leeuwarden was bij de politie informatie naar voren gekomen dat Rotterdamse mannen nadrukkelijk bezig waren met de handel in verdovende middelen. Onlangs werden al twee Rotterdammers aangehouden terwijl zij een grote hoeveelheid drugs bij zich hadden. Deze vangst was de aanleiding om nader onderzoek in te stellen. Hierin kwamen de aangehouden verdachten in beeld. Dit leidde woensdagavond tot de aanhouding van het viertal.

Gecoördineerde actie
Tijdens een gecoördineerde actie werden de verdachten van 34 en 36 jaar op de Drachtsterweg in Leeuwarden aangehouden. In hun auto trof de politie ongeveer 50 gram cocaïne en 50 gram heroïne aan. Tegelijkertijd werden invallen in de woning van de verdachte uit Sneek en in twee woningen in Hurdegaryp verricht. In het pand in Sneek werden diverse bolletjes cocaïne en heroïne gevonden.

In één van de woningen in Hurdegaryp werden 23 gram heroïne, 5 xtc-pillen en een pillenmaker (voor xtc) aangetroffen. Alle verdovende middelen en de pillenmaker zijn in beslag genomen. De politie ziet de mannen van 34 en 36 jaar als degenen die de 22-jarige verdachte en mogelijk andere personen aanstuurden in de handel en verkoop van harddrugs.

Luxe leventje
Klaas Dunnink, teamchef politie Leeuwarden ziet dat deze verdachten zich bezig hebben gehouden met ondermijnende criminaliteit: "Op papier hadden de verdachten geen bezit of inkomen en geen vaste woon-of verblijfplaats. Toch reden ze in gehuurde auto's bij diverse autohuurbedrijven. Ook gaven ze het nodige geld uit aan luxe kleding en andere spullen. De drugshandel werd in deze groep goed georganiseerd. Deze handel in drugs gaat doorgaans hand in hand met andere vormen van criminaliteit, zoals het witwassen van het geld. Het leek alsof deze verdachten van de lucht leefden."

De politie sluit in dit onderzoek meer aanhoudingen niet uit. De verdachten zitten vast. Zij worden gehoord over hun betrokkenheid bij deze zaak. Het onderzoek is nog in volle gang.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 16 januari

Schoorsteenbrand in Gorredijk