8,5 °C

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij die in de lucht blijven hangen

RIVM kondigt stookalert af in Friesland

do 26 november 2020 13.39 uur

LEEUWARDEN -

Het RIVM adviseert mensen om op donderdag 26 november 2020 in Friesland geen hout te stoken. Het stookalert is ook van kracht in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Noord-Brabant en Flevoland.

Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving. "Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd." aldus het RIVM.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de nacht ongunstig. Daarna lijkt de windsnelheid toe te nemen waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

 

Regionaal nieuws

8,5 °C

5 inbraken

14 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.