Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

De 55-jarige Burgumer zou als bemiddelaar hebben opgetreden

Burgumer verdacht van betrokkenheid bij Tesla-branden

do 19 november 2020, 14.55 uur

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag het voorarrest verlengd van twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het in brand steken - tot twee keer toe - van de Tesla’s van advocate Cynthia Grondsma uit Joure, in maart en april 2018. Beide keren leverde dat een levensgevaarlijke situatie op: de auto’s stonden op minder dan een meter van de woning, terwijl de advocate en haar kinderen in bed lagen te slapen.

Drie jaar cel en tbs
Een nu 34-jarige inwoner van Noordwolde werd opgepakt. Ondanks dat de man hardnekkig bleef ontkennen, werd hij in maart van dit jaar door de rechtbank voor beide brandstichtingen veroordeeld tot drie jaar cel en tbs. Tijdens een eerste pro forma-zitting bij het gerechtshof, op 13 augustus, gaf de Noordwoldiger onverwacht openheid van zaken. Hij bekende dat hij de auto’s van de advocate in brand had gestoken en hij noemde ook de namen van zijn opdrachtgevers.

Zakelijke band
Kort daarna heropende het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek en op 26 augustus werden de vermeende opdrachtgevers aangehouden. De een, een 38-jarige inwoner van - toen nog - Raerd zou een zakelijke band met de advocate hebben. De man was eigenaar van de CMS-werf in Leeuwarden, Grondsma was curator in het faillissement van de werf. De tweede persoon, een 55-jarige inwoner van Burgum, zou als bemiddelaar hebben opgetreden. Hij zou in opdracht van de werfbaas de Noordwoldiger hebben ingeschakeld om de Tesla’s in brand te steken. Beide mannen worden verdacht van uitlokking van brandstichting.

Angst aanjagen
Volgens het OM is ook de advocate getipt dat de werfbaas achter de brandstichting zou zitten. Bij het gerechtshof zei de Noordwoldiger dat het de bedoeling was om de advocate angst aan te jagen. Omdat bij de eerste brandstichting gedacht werd aan een technische fout bij de Tesla, zou hem zijn gevraagd om de – nieuwe – auto van de advocate ook in brand te steken. Hij zou beide keren 1500 euro hebben gekregen. Voor de eerste brandstichting in maart zou hij met de Burgumer naar de woning van de werfbaas in Raerd zijn gereden om het geld te halen.

Telefoons in Joure
Op basis van de telefoongegevens zijn beide mannen volgens het OM op het door de Noordwoldiger aangegeven tijdstip in Raerd gesignaleerd. Dat gold ook voor de avond van de eerste brand, op 3 maart 2018, toen waren de telefoons van de Noordwoldiger en de Burgumer in Joure. De Noordwoldiger heeft verklaard dat hij bij de tweede brand alleen op pad was gegaan. De rechtbank wees donderdag het verzoek van de advocaten van de vermeende opdrachtgevers af om hun cliënten vrij te laten.

Kwetsbare gezondheid
Beide mannen verklaarden volkomen onschuldig te zijn. De advocate van de Burgumer vroeg haar cliënt vrij te laten op medische gronden. De man heeft een kwetsbare gezondheid en verkeert momenteel in een omgeving – hij zit in de gevangenis in Veenhuizen – waar voorschriften voor het dragen van mondkapjes niet al te strikt zouden worden nageleefd. De andere verdachte wil graag naar huis omdat zijn woning geveild dreigt te worden.

“Acuut gezondheidsrisico”
“Het kan niet zo zijn dat ik hier onschuldig zit (hij werd via een beeldverbinding vanuit de gevangenis gehoord – red.) en alles kapot gaat”, zei de man. Hoewel er volgens de advocate voor de andere verdachte sprake zou zijn van “een acuut gezondheidsrisico” wees de rechtbank beide verzoeken af om de voorlopige hechtenis te schorsen op te heffen. Als zittingsdag werd 18 februari genoemd, maar het is nog niet zeker of die datum wordt gehaald. De rechtbank besliste dat vier getuigen, waaronder de brandstichter zelf, bij de rechter-commissaris gehoord zullen worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof