Account
Logo
Zoeken
7.1 °C
Smallingerland helpt jeugd in coronatijd

Smallingerland helpt jeugd in coronatijd

do 19 november 2020, 13.36 uur

DRACHTEN - Smallingerland gaat zich inzetten voor jongeren, die door de coronacrisis tussen wal en schip dreigen te raken. Aanleiding is een brief van het Nederlands Jeugdinstituut en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, diebij PvdA-raadlid Jan Veldkamp in goede aarde viel. Samen met D66 diende hij dinsdagavond tijdens Het Debat een motie in om de jeugd een helpende hand toe te steken. Volgens de landelijk verspreide brief hebben de coronamaatregelen jongeren hard geraakt en zijn maatregelen nodig om ze niet te laten verworden tot een verloren generatie.

Veldkamp concludeert dat een groot deel van de jeugd zich weinig gehoord en begrepen voelt. "Het is belangrijk om hen juist nu perspectief te bieden. Dit kan door met hen in gesprek te gaan, samen te onderzoeken welke behoeften er zijn en op basis daarvan samen activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan hun welbevinden", aldus de motie. Roy Postma (D66) liep warm voor het initiatief van de PvdA nadat hij op een donderdagavond met een ondernemer over de overlast in het centrum van Drachten had gesproken. "Daar zijn de zorgen over jongeren ook duidelijk. Er moet wat aan gedaan worden", aldus Postma.

Volgens de PvdA in Smallingerland moeten tieners en jongeren serieus genomen moeten worden. "Ze zijn heel goed in staat mee te denken en zelf initiatieven te ontwikkelen als zij daarvoor beschikken over de juiste steun, middelen, begeleiding en ook een zekere vrijheid krijgen", aldus de motie van PvdA en D66. Tieners en jongeren moeten volgens beide partijen een zo goed mogelijk toekomstperspectief hebben. "Als we nu in deze groep investeren, dan voorkomen we mogelijk dat in de toekomst een extra beroep gedaan wordt op sociale voorzieningen."

Volgens Marco Molhoek (VVD) zou de stichting MOS in Smallingerland de taak uitstekend op zich kunnen nemen, maar Veldkamp wil het in de breedte trekken. "Ook andere organisaties, de jeugdraad, ondernemers het onderwijs en zelfs wij als gemeenteraadsleden moeten de komende tijd - en dan het liefst binnen twee maanden - stappen zetten", aldus Veldkamp. Wethouder Bert Westerink nam de PvdA-motie zonder mankeren over. "We gaan het gewoon proberen", hield hij de raadsleden voor.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
73.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
23%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'