Account
Logo
Zoeken
2.6 °C
Ongeldig rijbewijs na twee keer middelengebruik

Ongeldig rijbewijs na twee keer middelengebruik

do 29 oktober 2020, 15.00 uur

LEEUWARDEN - Een keur aan verdachten kwam donderdag tegenover de politierechter te zitten op de wekelijkse drank- en drugszitting. Vanwege het gebruik van de speekseltest bij politiecontroles gebeurt het veel minder vaak dan voorheen dat automobilisten die 'iets' hebben gebruikt voor ze in de auto stapten, alleen maar worden betrapt op dronken rijden. Steeds vaker worden bestuurders betrapt op een combinatie van middelen.

Drugs stonden op tafel
Een inwoonster van Harkema (29) werd begin maart vorig jaar in Surhuisterveen betrapt. De vrouw had speed en GHB gebruikt. "Ik dacht, het kan nog wel", zei de Harkemase tegen de rechter. Ze zei dat ze indertijd al druk bezig met stoppen. Nadat ze door vrienden was uitgenodigd, was ze toch overstag gegaan. "Het stond op tafel", aldus de verdachte.

'Een paar hijsjes' van een joint
Daarna had ze niet meer gebruikt, ze had alleen nog 'een paar hijsjes' van een joint gehad. Ze is in 2017 ook al veroordeeld voor rijden onder invloed. Toen kreeg ze een werkstraf van 20 uur plus 20 uur voorwaardelijk. Volgens het zogeheten taakstrafverbod mag een rechter dan niet binnen vijf jaar opnieuw een werkstraf opleggen.

Gevangenisstraf
Op de vraag wat een gevangenisstraf voor haar zou betekenen, antwoordde de Harkemase "Dat zou mijn leven overhoop gooien". Zover kwam het niet, de rechter hield het bij een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een rijontzegging van zes maanden en zes maanden voorwaardelijk.

Rijbewijs kwijt
Een 47-jarige Drachtster is zijn rijbewijs voorgoed kwijt. Hij had op 24 februari vorig jaar onder invloed van XTC en cannabis achter het stuur gezeten. Het probleem was, dat het de tweede veroordeling in vijf jaar tijd was voor rijden onder invloed. De wet schrijft voor dat het rijbewijs dan automatisch – 'van rechtswege' – definitief ongeldig wordt verklaard. Het is een procedure die buiten de rechter om gaat.

Werkstraf van 40 uur
Als de Drachtster weer aan het verkeer wil deelnemen, zal hij opnieuw een rijbewijs moeten halen. Van de rechter kreeg hij een onvoorwaardelijke werkstraf van 40 uur – waarvan de helft voorwaardelijk – en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

Lijntje coke gehad
Een 30-jarige Drachtster kwam niet opdagen. Hij werd bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur en negen maanden rijontzegging. De man had eind februari vorig jaar gereden onder invloed van alcohol en cocaïne. Het viel de politie op dat hij erg langzaam reed en een onlogische route volgde. De Drachtster is in het verleden vaker veroordeeld voor rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs. Hij had gezegd dat hij twee uur voor hij in de auto was gestapt een lijntje coke had gesnoven.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.3%
Nee  
55.2%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!