Account
Logo
Zoeken
3.1 °C
Liefde op het eerste gezicht bestaat echt
In het onderzoek wordt de hersenactiviteit van mensen gemeten

Liefde op het eerste gezicht bestaat echt

di 27 oktober 2020, 20.00 uur

DOKKUM - Je ziet het vaak in films en denkt waarschijnlijk dat het niet bestaat. Een man ziet van afstand een mooie vrouw lopen en na een halve seconde is hij verliefd. Oftewel, liefde op het eerste gezicht. Dit klinkt als een sprookje, maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het mogelijk is!

Na een vijfde van een seconde verliefd
In het onderzoek wordt de hersenactiviteit van mensen gemeten. Dit laat zien dat 12 verschillende gebieden van de hersenen actief zijn als het over liefde gaat. Het onderzoek concludeert dat het 0,2 seconde duurt voordat de chemische reactie die wij als liefde kennen opgestart wordt. Als het een seconde duurt om iemand aan te kijken, bestaat liefde op het eerste gezicht dus echt!

Dezelfde chemische reacties als drugsgebruik
Het onderzoek beschrijft deze chemische reactie in meer detail. Op het moment dat je iemand aankijkt waar je van houdt of als je terugdenkt aan een geliefde wordt er een mix van chemicaliën vrijgelaten in je hersen. Deze cocktail van chemicaliën zorgt voor een euforisch gevoel dat we als liefde kennen. De stoffen die hierbij vrijkomen zijn vergelijkbaar met de stoffen die vrijkomen na het gebruik van drugs, bijvoorbeeld cocaïne. Geen wonder dus dat liefde zo verslavend kan zijn.

De verschillende soorten liefde
Er zijn veel verschillende soort chemicaliën in de hersen actief, dus er zijn ook verschillende soorten liefdes. Zo kan je hele gepassioneerde liefde hebben die in het moment ontstaan. Dit soort liefde activeert de hersengebieden de gelinkt kunnen worden aan beloningen en kan de activiteit van hersengebieden die gelinkt zijn aan angst verminderen. Een andere soort liefde is langdurige liefde. Deze ontstaat niet opeens, maar groeit over tijd en wordt steeds sterker.

De andere kant van de medaille
Helaas zit er aan al dit geluk ook een keerzijde. Soms loopt een relatie stuk en is de liefde opeens verdwenen. Het is dus niet altijd mooi weer, maar dat hoort bij het leven. Het is dan zaak om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar om gewoon door te gaan! Je moet je eigen geluk creëren en weer opzoek gaan naar de liefde. Mocht je in dit schuitje zitten, dan is www.exterug.nl een website die je kan helpen. Hier vind je tips hoe om te gaan met liefdesverdriet en hoe je je ex kan terugwinnen, mocht je dit willen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
25.7%
Nee  
55.8%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!