9,2 °C

Horeca verbijsterd over stijging leges van 4000%

wo 21 oktober 2020 14.51 uur

DRACHTEN -

De horeca en evenementenbranche in Smallingerland is ronduit ontstemd over de verhogingen van de leges voor gemeentelijke vergunningen. Sommige vergoedingen stijgen met 200 en zelfs 4000 procent. "In deze tijd van corona is dit bizar", constateerde voorzitter Eelke Duursma van de afdeling Midden-Friesland Koninklijke Horeca Nederland. Hij toonde zich bezorgd over het gemeentelijk beleid ten aanzien van horeca en evenementen. "Beschamend", zo liet mede-bestuurslid Gerlof Bleeker zich ontvallen, "Zo'n verhoging kun je niet doorvoeren als je de sector levendig wilt houden. Drachten is niks zonder horeca."

Tijdens de Ronde Tafel met raadsleden dinsdagavond kwam er ook scherpe kritiek van Chantal Brandsma van het Fries Congrescentrum in Drachten. Het college heeft volgens haar met een mathematische blik het verhogingsvoorstel opgesteld zonder ook maar enige empathie voor de sector te tonen. Ze verwijt burgemeester en wethouders met de botte bijl te hakken. Met betrokken ondernemers is geen enkel overleg geweest en dat had naar haar idee wel gemoeten.

De gemeente wil de werkzaamheden rond het verstrekken van vergunningen kostendekkend krijgen, maar Walter van Ginkel, die op persoonlijke titel sprak, plaatste daar vraagtekens bij. Hij informeerde of er al gekeken is naar het besparen op de kosten. "Wat is er gedaan om de kosten omlaag te brengen in plaats van de kosten bij de burgers neer te leggen?", zo vroeg hij. Van Ginkel had berekend dat de tijd, die een ambtenaar per vergunning kwijt is, wel naar beneden kan. "Drie kwartier tot twee uren is best wel veel." Daarbij speelt ook dat de gemeente regelmatig externe en dus duurdere krachten inhuurt. "Voor vrijwilligers die een evenement organiseren, ligt de drempel op die manier wel een stuk hoger. Als je dan ook nog eens subsidies via de achterkant verstrekt dan vraag ik me af wat dit oplevert."

De raadsleden, die bij de Ronde Tafel aanwezig waren, verbaasden zich over het feit dat de gemeente geen overleg met betrokken ondernemers heeft gehad. Zo’n twee weken geleden hoorde Eelke Duursma van de Koninklijke Horeca Nederland pas van de plannen. "Vreemd dat de horeca niet in de plannen is gekend", oordeelde Chiel Bolt van de ELP-fractie.

 

Regionaal nieuws

9,2 °C

4 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.