Account
Logo
Zoeken
6 °C
Foto: Geert Huisman |  Door de coronabeperkingen wordt het feest in alleen in besloten kring gevierd

Woonzorgcentrum Haersmahiem bestaat 50 jaar

wo 14 oktober 2020, 11.23 uur

BUITENPOST - Woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost, een onderdeel van KwadrantGroep, bestaat 50 jaar. Op 14 oktober 1970 vond de officiële opening plaats door de toenmalige Commissaris van de Koningin in Friesland, mr. H. Rijpstra.

Geen jubileumfeest
Het jubileum zou woensdag 14 oktober 2020 groots gevierd worden met alle bewoners en omwonenden. Maar door de coronabeperkingen in heel Nederland is er voor gekozen om het feest, geheel in jaren 70 stijl, in besloten kring te vieren met bewoners en personeel. De lunch met de burgemeester is afgezegd. De opening van de dierenweide, naast Haersmahiem is ook uitgesteld.

Commissie Bejaardencentrum
De eerste aanzet tot een stichting voor Christelijke bejaardenzorg in Achtkarspelen werd in 1964 al gegeven vanuit de Gereformeerde kerk uit Buitenpost. De commissie Bejaardencentrum bestond uit vijf 'broeders' en adviseerde positief over een bejaardentehuis. "Stel uw plannen niet uit, want zowel de vraag als de moeilijkheden worden steeds groter."

Bouw Haersmahiem
Het plan werd niet uitgesteld en april 1966 kreeg architectenbureau Van der Zee, Beyert en Alting uit Bolsward de opdracht een bejaardenhuis te ontwerpen voor 90 ouderen. De bouwsom bedroeg 4 miljoen gulden. Het nieuwe gebouw kreeg, naast de ruimten voor bewoners ook 3 flats voor personeelsleden.

Prijsvraag en kunstwerk
Bij de openingshandeling werd een kunstwerk van Jentsje Popma onthuld. Dit is nog steeds bij de ingang te bewonderen. Het dagelijks bestuur vond namen als Sinnestriel, Onze Haven en Voor Elkander, uit een prijsvraag, niet goed. Hun suggestie: Haersmahiem, werd het uiteindelijk. Deze naam herinnert aan de Grietman Haersma de With, naar wie ook het park in Buitenpost is genoemd.

Haersmahiem nu
Het hart van Haersmahiem is restaurant De Ferdivedaasje. Hier worden veel activiteiten gehouden. De kaartclub heeft er zijn eigen plekje en er worden veel spelletjes gedaan. Er worden ook kerkdiensten gehouden. De kamers in Haersmahiem zijn vrijwel allemaal geschikt voor echtparen. Er is veel ruimte voor zelfstandigheid.

Haersmahiem biedt verschillende vormen van zorg, met als uitgangspunt dat 'u kunt leven zoals u dat graag wil'. Nog steeds ‘midden in de samenleving’ bewijst Haersmahiem doordat de deuren altijd open staan voor mensen uit de omgeving.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!