Account
Logo
Zoeken
4.4 °C
Coronacrisis: Nederland in gedeeltelijke lockdown
© WâldNet |  De maatregelen zijn erop gericht om minder sociaal verkeer te creëren

Coronacrisis: Nederland in gedeeltelijke lockdown

di 13 oktober 2020, 19.08 uur

LEEUWARDEN - Nederland gaat weer in een gedeeltelijke lockdown. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. De maatregelen zijn erop gericht om minder sociaal verkeer te creëren. Op deze manier kan de verspreiding van het virus succesvol tegengegaan worden. Rutte over de maatregelen: "De hamer om het virus plat te slaan, moet groot genoeg zijn." De verwachting is dat we deze nieuwe lockdown een week of vier moeten volhouden.

Horeca dicht
De cafés en restaurants gaan weer dicht. Dit geldt ook voor de terrassen en coffeeshops. Het blijft wel mogelijk om eten af te halen. Hotels blijven verder open en de hotels kunnen eten en drinken blijven serveren aan de eigen gasten.

Geen alcohol na 20.00 uur
Er komt verder een verbod op de verkoop van alcohol en drugs na 20.00 uur 's avonds. Verder gaat voor bijeenkomsten het groepsmaximum naar 30 personen per zaal. Er zijn geen uitzonderingen meer. En in huis mag je nog maximaal drie mensen per dag ontvangen.

Groepssporten van volwassen amateurs wordt verboden. "Een potje tennissen kan dus nog wel maar dubbelen dus niet, want dan is contact onvermijdelijk." aldus Mark Rutte. Kinderen mogen in groepen blijven sporten. Dit geldt ook voor individuele sporten in bijv. sportscholen. Ook blijft publiek verboden bij wedstrijden.

Er komt een verbod op evenementen. Dit geldt ook voor kermissen. Weekmarkten, dierentuinen en pretparken blijven vooralsnog open zoals deze nu ook geopend zijn.

Iedereen die in de herfstvakantie naar het buitenland gaat, wordt geadviseerd om niet naar een land te gaan met code oranje of rood. Op vakantie gaan (in Nederland), wordt verder niet verboden.

Voor het onderwijs bereidt het kabinet verder een mondkapjesplicht voor. Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, geldt er ook voor het onderwijs een dringend advies. Omdat er behoefte is aan een verplichting, gaat het kabinet kijken hoe snel er een verplichting voor mondkapkjes ingesteld kan worden.

Routekaart
Een aangekondigde routekaart moet de te nemen maatregelen voorspelbaar maken, zo liet De Jonge weten. "We zitten op die routekaart op het hoogste niveau: zeer ernstig." De routekaart komt later in de avond online te staan via www.rijksoverheid.nl

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.4%
Nee  
55%
Maakt me niet uit  
18.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!