0,5 °C

Het gaat om de natriumlampen van het type SOX

385 oude straatlantaarns krijgen led-armaturen

di 13 oktober 2020 10.55 uur

DOKKUM -

In Noordoost Friesland worden binnenkort 385 ouderwetse straatlantaarns vervangen met led-armaturen. Het gaat om de natriumlampen van het type SOX. Deze lampen zijn niet meer leverbaar en kunnen niet meer vervangen worden als ze stuk gaan. In dit kwartaal worden al deze lantaarns vervangen.

De led-lampen zijn een stuk duurzamer, ze gaan langer mee en verbruiken bovendien minder energie. In de afgelopen jaren is er op veel plekken al ledverlichting aangebracht, bijvoorbeeld na een herinrichting.

Er zijn in de gemeente Noardeast-Fryslân nog 306 armaturen met SOX-lampen en in Dantumadiel 79. De armaturen met deze type lampen worden voor het eind van dit jaar vervangen. Waar dat nodig is, wordt behalve de armatuur ook de mast vervangen. De meeste armaturen worden geplaatst op de bestaande mast.

De komende jaren wordt naar verwachting ook de rest van alle straatverlichting in de twee gemeenten vervangen door led. Deze led-lampen verspreiden minder licht en ze worden in de nachtelijke uren geleidelijk naar 50% gedimd. Dit betekent dat het licht steeds minder fel brandt, naarmate er minder verkeer onderweg is.

 

Regionaal nieuws

0,5 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.