4,7 °C

Man slaat BMW in elkaar en is rijbewijs kwijt

ma 12 oktober 2020 14.51 uur

LEEUWARDEN -

Wat een gezellige avond had moeten worden, draaide voor een Drachtster (25) uit op een fiasco dat nog lang zal doorwerken op zijn persoonlijke leven. De Drachtster was op 14 september vorig jaar op een bruiloftsfeest in Nijega, waar hij ruzie kreeg met de broer van zijn toenmalige vriendin.

Koplamp en buitenspiegel
Op de zitting van de politierechter zei de Drachtster maandag dat de ander hem bij de keel had gegrepen, waarop hij ervoor had gekozen om weg te gaan. Maar niet voor hij de auto van zijn zwager te grazen had genomen. De man had de auto, een BMW bewerkt met een moersleutel. Volgens de Drachtster had hij ‘slechts’ een koplamp en een buitenspiegel vernield.

Deuken in alle deuren
Volgens de eigenaar van de auto was er wel wat meer gebeurd en waren beide koplampen, de buitenspiegels, ramen en een ruitenwisser gesneuveld. Ook waren in alle deuren deuken geslagen. De verdachte was in zijn eigen auto weggereden. Hij had gedronken en was volgens zijn zeggen van plan de auto in Opeinde te laten staan en iemand te bellen die hem op kon halen.

Drie keer teveel gedronken
Voordat hij dat voornemen kon uitvoeren, was hij al aangehouden. Hij had meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol gehad. Hij legde verschillende verklaringen af, waarbij hij over de vernielingen telkens iets anders had gezegd. De rechter hield hem dan ook aan wat hij aan de politie had verteld en wat de eigenaar van de BMW aan vernielingen had geconstateerd.

Schade aan de BMW betalen
Voor het rijden onder invloed en het beschadigen van de auto kreeg de Drachtster een werkstraf van 80 uur en een rijontzegging van een half jaar plus een maand voorwaardelijk. De rechter bepaalde dat de verdachte de schade aan de BMW, begroot op ruim 4000 euro, ook moet betalen. De Drachtster wilde al opstaan, toen de officier nog een onaangename mededeling voor hem had.

‘Recidiveregeling alcohol’
De man is in 2018 voor rijden onder invloed en wegrijden na een ongeval veroordeeld tot een geldboete van 800 euro en vier maanden rijontzegging. Volgens de zogeheten ‘Recidiveregeling alcohol’ is het gevolg van een tweede veroordeling voor een alcoholdelict binnen vijf jaar dat het rijbewijs van ‘rechtswege’ (door de overheid – red.) ongeldig wordt verklaard. Dat betekent dat het rijbewijs wordt ingenomen en de bezitter opnieuw theorie- en praktijkexamens moet afleggen.

 

Regionaal nieuws

Vandaag, 17.36 uur

Manitou uitgebrand aan Bosweg

4,7 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.