4,7 °C

Archieffoto | De natuur wordt door het snelvaren verstoord

Snelvaren op 'los zand', provincie in ongelijk gesteld

ma 12 oktober 2020 14.15 uur

BURGUM -

Nog voordat de proef met snelvaren op de Burgumer Mar echt uit de startblokken kwam, is het einde misschien al in zicht. De provincie Fryslân is namelijk deze maand teruggefloten door de rechtbank. Natuur- en Landschapsvereniging De Wâlden, de Marren had bezwaar gemaakt tegen het aanwijsgebied voor snelvaren op het Bergumermeer. De natuur wordt door het snelvaren verstoord en bovendien levert het snelvaren gevaarlijke situaties op.

De rechtszaak vond op 20 augustus plaats bij de meervoudige kamer in Groningen. De uitspraak volgde 1 oktober. De rechtbank ging mee in het betoog van de bezwaarmakers.

Geschiedenis
Een groep liefhebbers introduceerde het snelvaren in 2017 via een burger-initiatief. Het snelvaren zou een impuls moeten geven aan het 'dode meer' bij Burgum. Na diverse bijeenkomsten en hoorzittingen besloot de provincie Fryslân in december 2018 om met een proef te beginnen. Op 15 juni 2019 ging de proef van start maar werd na vijf weken stilgelegd na een uitspraak van de rechter.

In oktober 2019 besloot de provincie Fryslân om met een gewijzigd voorstel opnieuw een proef te starten in 2020. De natuurvereniging ging opnieuw in beroep en de zaak zou aanvankelijk in maart 2020 dienen. Door de coronacrisis liep dit vertraging op tot augustus.

De provincie beraadt zich nu op een mogelijk vervolg. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder wijst erop dat het vernietigde aanwijzingsbesluit alleen voor de jaren 2019 en 2020 geldig was. Als de provincie snelvaren op de Burgumer Mar in de toekomst mogelijk zou willen maken, is daarvoor hoe dan ook een nieuw besluit nodig.

 

Regionaal nieuws

Vandaag, 17.36 uur

Manitou uitgebrand aan Bosweg

4,7 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.