13 °C

Be Quick Dokkum overall te sterk voor VV Kollum

zo 11 oktober 2020, 21.18 uur

KOLLUM - Zaterdag was lijstaanvoerder Be Quick Dokkum te gast op een leeg sportpark Baensein. In een boeiende confrontatie trokken de geel-blauwen uiteindelijk aan het langste eind. Met de uiteindelijke 1-3 einduitslag in het voordeel van de Dokkumers konden de schaarse toeschouwers ter plaatse en de ongetwijfeld 'tallozen' via de live-stream waarschijnlijk wel leven.

Nadat er een minuut stilte in acht genomen was in verband met het overlijden van clubscheidsrechter Gerrit Exoo zette scheidsrechter Boer uit Hoogeveen de wedstrijd in gang. De beginfase was er één, zoals wel vaker, van het aftasten. Die beginfase duurde wat dit betreft niet al te lang, want al snel waren het de gasten die het initiatief naar zich toetrokken.

Al na vier minuten was het de razendsnelle en behendige Frits Veenema die Aaron Boekhout te snel af was en gevaarlijk voor het Kollumer doel verscheen. Doeltreffend was de poging echter nog niet. Ook Gert Jan Koopmans was even later dichtbij, maar zijn inzet was te ver uit de richting. De eerder genoemde doeltreffendheid liet vervolgens niet lang op zich wachten.

Nadat Randy van Malsen alleen op de doelman leek af te gaan, echter terecht werd teruggefloten wegens buitenspel, was het aan de andere kant raak. Nadat een corner in eerste instantie was afgeslagen werd er bij de tweede aanvalsgolf te slap verdedigd aan Kollumer zijde en dit zorgde er voor dat de assist ongehinderd kon worden afgeleverd bij Rudmer Loonstra. Via de binnenkant van de paal werd doelman Dijkstra kansloos gelaten en de 0-1 op het scorebord bijgeschreven.

De thuisclub had vrij snel in de gaten dat er wel degelijk een tandje bij moest tegen het voetballend sterke Be Quick Dokkum, wilden ze vanmiddag enige aanspraak maken op een resultaat. Dit gebeurde dan ook. De duimschroeven werden bij de Dokkumers aangedraaid, de duels werden steeds vaker gewonnen, waardoor de Kollumers voetballend ook steeds beter in de wedstrijd kwamen. Veelvuldig werd de bal achter de defensieve linie van de gasten geplaatst door de passmachines van achteruit, waar men bij de gasten de nodige problemen mee had. Veelvuldig kwamen de oranjehemden goed door en werd men steeds gevaarlijker. Het duurde dan ook niet lang of de stand was weer in evenwicht.

Na een krap kwartier was het Joop Pijnacker die alleen op doelman Kuperus afging, nadat hij met een bekeken pass vanaf het middenveld de buitenspelval had omzeild. De keeper werd vakkundig omspeeld en wat restte was een koud kunstje voor de Kollumer spits. De eerder genoemde speelwijze bleef in die fase van de eerste helft toch problemen opleveren voor Be Quick en regelmatig moest dan ook door middel van een overtreding de dreiging uit de aanval worden gehaald.

De vrije trappen die hieruit voortvloeiden, en een aantal keer op mooie posities, leverden deze middag bitter weinig op, terwijl er een aantal spelers in de selectie zitten die er normaliter wel één kunnen nemen. Nu was het natuurlijk zeker niet zo dat er van Dokkumer kant helemaal niets meer werd vernomen. Een bekeken schot van Danny Post met de buitenkant rechtervoet zeilde zo rond het half uur spelen net naast het Kollumer doel, nadat er sprake was van slordig uitverdedigen. Het spel bleef daarna op en neer golven, waardoor er voor de kijker genoeg te beleven viel.

De grootste kans op de voorsprong was voor Be Quick Dokkum. Het was Janco Wiersma die aan de linkerzijde opstoomde en een puike voorzet in huis had. Frits Veenema raakte, gelukkig voor de Kollumers, de bal niet zoals hij had gewild en dus bleef de 1-1 gehandhaafd. In dat laatste kwartier voor rust pakten de Geel blauwen ook weer iets vaker het initiatief en snakten de Kollumers, zo het leek, naar de pauze.

De eerste helft duurde echter net te lang. Een overtreding van Pieter Henstra leidde de 1-2 ruststand in. Een vlammend schot van Jan Jaap de Boer werd in eerste instantie op katachtige wijze verwerkt door de goed keepende Andries Dijkstra. Daarna stonden er teveel niets te doen om de situatie te redden. De volgende inzet, een enigszings gesmoord schot kwam uiteindelijk bij verdediger Ynte Koopal terecht die doelman Dijkstra kansloos liet. Een bittere pil voor de Kollumers om net voor het rustsignaal nog op achterstand te komen, 1-2.
De start van de tweede helft gaf een gretig Be Quick te zien, die zo snel als mogelijk de derde goal wilde forceren om zo een veilige marge te creëeren.

Kollum had het lastig in die eerste fase en mocht van geluk spreken dat Rudmer Loonstra na vijf minuten verzuimde de 1-3 te maken. Een reflex van doelman Dijkstra zorgde er voor dat het verschil één bleef. Even later was het bijna Jasper Sietzema die op aangeven van Gerard van Zonneveld de 2-2- liet aantekenen. Zijn schot belandde echter aan de verkeerde kant van de paal. Zo bleef het uitkijken voor de mannen uit Dokkum, die meer dan in de eerste helft het heft in handen namen. Toch bleef de 1-3 uit, ondanks een aantal vrij grote kansen daartoe. Meestal was doelman Dijkstra voor Kollum een goede sta in de weg.

De passing aan Kollumer zijde werd steeds onzorgvuldiger, waardoor men nog sporadisch aan het aanvallen toekwam. Toch had de thuisclub zo rond een kwartier voor tijd nog een punt kunnen stelen. De ingevallen Sjoerd Mulder had vanaf links een uitstekende voorzet in petto voor de bij de tweede paal gepositioneerde Gerard van Zonneveld, die vervolgens breed kopte op de vrijstaande Joop Pijnacker. Zijn kopbal werd ternauwernood onschadelijk gemaakt door doelman Kuperus.

Toch was het Be Quick Dokkum dat in de slotminuut aan de eventuele onzekerheid een eind maakte. Nadat Kollum even daarvoor al door het oog van de naald ging, toen Frits Veenema zijn fraaie inzet op de deklat zag belanden, moest het toch nog een strafschop incasseren. Miscommunicatie achterin leidde ertoe dat doelman Dijkstra over de schreef ging.

De over het algemeen goed leidende scheidsrechter Boer uit Hoogeveen wees resoluut naar de stip. Dit buitenkansje was voor Frits Veenema een mooie bekroning op een goede wedstrijd, waarbij de 1-3 gezien het vertoonde spel een juiste weergave was. Hetgeen Kollum in grote delen van met name de eerste helft liet zien biedt houvast voor de komende wedstrijden. Volgende week wacht VVI in Idskenhuizen.