Account
Logo
Zoeken
7.6 °C
Dit zijn de mooiste roeiwateren in Friesland
Tijdens het roeien gebruik je een groot aantal spieren, waardoor je lichaam na een paar maanden trainen veel sterker en gespierder is

Dit zijn de mooiste roeiwateren in Friesland

zo 11 oktober 2020, 21.13 uur

DRACHTEN - Roeien heeft als sport sterk aan populariteit gewonnen! Met name het aantal roeiende studenten is flink toegenomen in de laatste jaren. Ook volwassenen kiezen geregeld voor een uurtje roeien. Gek is dat niet, want roeien kan ontzettend leuk en uitdagend zijn. Je ziet de wereld van een hele andere kant, wanneer je deze vanaf het water bekijkt. Welke provincie is geschikter voor een fraaie roeitocht door de natuur dan Friesland? In dit artikel vind je voorbeelden van plekken waar het prettig roeien is. Houd er rekening mee, dat het met name in de zomer behoorlijk druk kan zijn op de Friese wateren. Veel mensen trekken er met hun boot op uit om te genieten van de vrijheid, de natuur en de gezellige plaatsen die de provincie hen biedt.

Wist je dat roeien ook nog eens heel gezond is? Tijdens het roeien gebruik je een groot aantal spieren, waardoor je lichaam na een paar maanden trainen veel sterker en gespierder is. Het aantal spiergroepen dat gebruikt wordt is veel groter dan bijvoorbeeld tijdens een wandel- of fietstocht. Een ideale sport, wanneer je bijvoorbeeld af wilt vallen! Heb jij al eens geroeid op de Friese wateren?

Roeien van de Elfstedentocht in Friesland
Een van de mogelijkheden die je hebt bij een roeitocht door Friesland, is het afleggen van stukken van de Elfstedentocht. Wist je dat er zelfs complete tochten zijn, die centraal georganiseerd worden om over deze wateren te roeien? Hierbij roei je gedurende vijf dagen etappes van de Elfstedentocht. In de avond slaap je op een groot schip. Een unieke beleving! Je kunt er ook los van zo’n georganiseerde tocht voor kiezen om delen van de Elfstedentocht af te leggen. Vaak wordt hierbij begonnen in Lemmer, om vanuit daar andere Friese plaatsen aan te doen. Denk aan Sloten, waarvandaan je door het fraaie Gaasterland roeit.

Het Gaasterland brengt je onder meer naar Stavoren en Hindeloopen. Twee plaatsen waar het fijn vertoeven is! Handig, wanneer je voor een meerdaagse tocht kiest en tussendoor ergens wilt overnachten. Vanuit Hindeloopen brengen de Friese roeiwateren je naar plaatsen als Workum en Sneek. Zoals in de inleiding genoemd werd, kan het met name in de zomerperiode druk zijn op deze wateren. Enige vaardigheid in het besturen van de roeiboot is daarom wenselijk bij deze tochten.

Richting het Lauwersmeergebied vanuit Friesland
Naast de mogelijkheid om delen van de Friese Elfstedentocht te varen met een roeiboot, zou je ook richting het Lauwersmeergebied kunnen trekken. Dit gebied ligt op de grens van Groningen en Friesland en biedt je een ontzettend mooi stuk natuur. Meer aan om te wandelen door het gebied, of bijvoorbeeld korte tijd op het strandje van dit natuurgebied te liggen. De ideale plek voor een picknick! Vanuit het Lauwersmeergebied kun je terug naar je vertrekplaats, of verder richting Groningen trekken. Onder meer Zoutkamp is een leuke plaats om te bezoeken, gelegen in de buurt van het Lauwersmeergebied.

Roeien op het IJsselmeer
Niet alleen kun je vanuit Friesland richting het Groningse Lauwersmeergebied varen. Ook kun je de andere kant op trekken, om het IJsselmeer te verkennen. Er zijn verschillende plekken in Friesland om het IJsselmeer op te komen. Onder meer Lemmer, wat ook de startplaats is voor de eerder beschreven stukken van de Elfstedentocht, is hier een voorbeeld van. Het kan ontzettend leuk zijn om op het IJsselmeer te roeien! Pas op voor de harde wind, waar je op het open water veel last van kan hebben.

Tip: kijk ook eens naar de meren die je in de provincie zelf vindt. Het Slotermeer is hier een goed voorbeeld van.

Blijven trainen in de koude wintermaanden
Wanneer de dagen korter beginnen te worden en de temperaturen dalen, wil je kunnen blijven trainen. Het is zonde als de opgebouwde conditie verloren gaat! Mocht je roeien om af te vallen, dan ligt het jojo-effect op de loer als je plotseling stopt met trainen. Gelukkig zijn er ook voor de herfst- en wintermaanden voldoende mogelijkheden om je conditie te onderhouden. Bezoek bijvoorbeeld een van de Friese sportscholen, waar je vrijwel altijd een roeiapparaat vindt. Het leuke aan deze apparaten is dat je zelf in kunt stellen welke weerstand je wenst. Kies je voor ruig water met een hoge weerstand, of gebruik je de winter om je spieren te laten herstellen? Dit doe je door te blijven roeien, maar dan op een lage weerstand.

Niet iedereen vindt sporten in de sportschool even plezierig. Voor hen kan een roeiapparaat kopen voor thuis interessant zijn. Welk roeiapparaat het meest geschikt is, verschilt sterk per persoon. Factoren om op te letten bij het kopen van een roeimachine kun je hier zien! Houd er rekening mee dat deze apparaten relatief groot zijn. Je hebt zodoende enige ruimte in huis nodig om het roeiapparaat hier kwijt te kunnen. Zet je de machine op zolder, of heb je nog een andere kamer over?

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum

regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

regionaal nieuws

Asociale rijder (30) opgepakt in Twijzel

Asociale rijder (30) opgepakt in Twijzel







regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver