Account
Logo
Zoeken
11.2 °C

De verdachte zou zich als een agressief dier hebben gedragen

Eis 5 jaar cel voor neersteken agent

do 8 oktober 2020, 14.24 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vijf jaar cel geëist tegen ee 53-jarige man. De Drachtster stak op 1 maart in zijn woning aan de Nachtegaalstraat een agent met een mes in zijn schouder. Toen de Drachtster met het mes op een tweede agent afkwam, schoot deze de man neer.

Zakmes op de hals gedrukt
De Drachtster werd geraakt in de lies, donderdag zei hij dat de kogel daar nog steeds zit. Hij en zijn advocate betogen dat hij de agent aanviel omdat hij gepepperd werd. Toen de agenten in de woonkamer kwamen, lag de verdachte bewegingsloos op bank, met een acht centimeter lang zakmes op zijn hals gedrukt, op de slagader. De agenten hadden al van de echtgenote gehoord dat de verdachte suïcidaal was.

'Hij lag daar in zijn eigen wereldje'
De agent spoot met pepperspray om te voorkomen dat de Drachtster zelfmoord zou plegen. De verdachte schoot overeind en viel de agent aan. Tijdens een worsteling stak hij de agent in de schouder. De andere agent vuurde zijn wapen af toen de Drachtster op hem af kwam. Het spuiten met de bijtende spray had volgens advocate Dieuwke van den Broek een averechts effect. "Als er niet was gepepperd, dan was cliënt niet zo agressief geworden. Hij was niet vervelend, niet agressief. Hij lag daar in zijn eigen wereldje en ineens: bam!" De verdachte verklaarde dat hij 'in een soort trance' op de bank lag en moed verzamelde om zich van het leven te beroven. "Ik probeerde mezelf over te halen mijn halsslagader door te snijden."

'Verdachte gedroeg zich als een agressief dier'
Op het moment dat hij met pepperspray werd bespoten, dacht hij dat hij bloed voelde. Vanaf dat punt zei hij zich niets te kunnen herinneren, tot het moment dat hij in de hal lag en was neergeschoten. Volgens de agenten was de man 'als een bliksemschicht' overeindgekomen van de bank en gedroeg hij zich 'als een agressief dier'. Beide agenten verklaarden bij de Rijksrecherche - het onderdeel van de politie dat standaard onderzoek doet naar schietincidenten waar agenten bij betrokken zijn - dat ze nog nooit in hun loopbaan met zoveel geweld waren geconfronteerd. De verdachte heeft in een brief aan de agenten zijn excuses aangeboden.

Suicide by cop
De agenten waren afgekomen op een melding van huiselijk geweld. De echtgenote was naar een vriendin gevlucht nadat de verdachte haar mishandeld. Hij had haar geduwd, waardoor ze met haar hoofd tegen de tuindeur was gevallen. Hij zou haar ook hebben geschopt, maar dat ontkende de Drachtster. Het huwelijk was al een poosje niet goed. Nadat de twee op vrijdagavond een positief gesprek hadden gehad, was de verdachte op de zondag teleurgesteld omdat hij vond dat zijn echtgenote zich naar zijn idee niet aan de gemaakte afspraken hield. Dat hij haar had geduwd was volgens Van den Broek 'uit onmacht en frustratie' gebeurd. De agenten hadden de indruk dat de Drachtster 'suicide by cop' (dood door een politiekogel) wilde forceren door hen aan te vallen.

Persoonlijkheidsstoornis
Twee psychiaters van het Nederlands Instituut voor Psychiatrie en Psychologie (NIFP) constateerden een persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische en anti-sociale trekken. Ook is er sprake van een stoornis op het gebied van alcohol- en drugsgebruik. De Drachtster had gedronken en er zijn sporen van amfetamine in zijn bloed aangetroffen.

Zowel de psychiaters als de reclassering stelden dat de man behandeld moet worden om herhaling te voorkomen. De verdachte was al langere tijd depressief. Die week voor het schietincident in zijn woning was hij in Zweden. Daar heeft hij een zelfmoordpoging ondernomen door slaappillen en pijnstillers in te nemen. Uit eigen beweging was hij vlak voor het voorval gestopt met het slikken van anti-depressiva. Hij vond dat de medicijnen niet hielpen. Hij gebruikte speed als een soort van zelfmedicatie.

Verdachte bedankt agent
Officier van justitie Annemieke Kemkers eiste ondanks de adviezen van de deskundigen een 'kale' gevangenisstraf voor een poging tot doodslag op de agent die werd neergestoken, bedreiging van de andere agent en de mishandeling van de echtgenote. De officier rekende het de Drachtster extra zwaar aan dat hij politiemensen had aangevallen. De officier liet in haar eis geen ruimte voor een behandeling. Als de verdachte geholpen wil worden, kan dat eventueel later, als hij vrijkomt. Of hij kan tijdens de detentie hulp zoeken, redeneerde Kemkers. De agent heeft volgens Kemkers voor zijn leven moeten vechten. "Hij dacht echt dat verdachte hem dood zou steken".

Het incident heeft bij de politieman heeft behalve fysiek – hij heeft nog steeds last van zijn bovenarm en zijn nek – ook psychisch sporen achtergelaten. Hij slaapt nog steeds slecht en heeft therapie gedaan om alles te verwerken. Hij wil 3500 euro smartengeld. In zijn laatste woord wendde de verdachte zich rechtstreeks tot de agent. Hij bood zijn excuses aan. "Ik ben dankbaar dat u mij ervan hebt weerhouden van zelfmoord. Ik heb spijt van mijn reactie."

De rechtbank doet op 22 oktober uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt