Account
Logo
Zoeken
9.1 °C

'Bouw sociale huurwoningen in de dorpen'

wo 7 oktober 2020, 18.40 uur

DRACHTEN - Smallingerland moet vooral ook in de dorpen sociale huurwoningen bouwen. De vraag ernaar is er, aldus Chiel Bolt (ELP) tijdens Het Debat dinsdagavond. Hij constateerde dat dit moment in geen van de dertien dorpen een sociale huurwoning beschikbaar is. De bouw ervan is hard nodig, omdat de wachttijd voor dergelijke woningen in Smallingerland vier jaar bedraagt.

De ELP-fractie pleitte voor het toelaten van commerciële initiatieven als het om de bouw van sociale huurwoningen gaat. Projectontwikkelaars en particulieren zien dat er vraag is en willen wel bouwen, constateerde Chiel Bolt. Hij kreeg daarin geen bijval. PvdA-raadslid Diny Mulder vertelde dat de woningcorporaties juist niet extra woningen in de dorpen willen realiseren. Ze zeggen dan dat ze voor leegstand bouwen, aldus Mulder. ELP en Smallingerlands Belang, die samen een amendement indienden om hun wens kracht bij te zetten, waren niet overtuigd en verwachten juist dat de vrijgekomen, goedkopere huurwoningen wel zullen wordt verhuurd. "Dat zorgt voor doorstroming."

"Een lange wachttijd van vier jaar is onacceptabel", oordeelde D66-raadslid Roy Postma tijdens de behandeling van de Woonvisie Smallingerland 2020-2025. Hij vond de inzet van woningcorporatie Accolade en WoonFriesland te krap. "Ik maak me zorgen, het duurt te lang. We moeten het tekort aanpakken en de wachttijd moet terug", aldus Postma. Hij wilde met een amendement een analyse afdwingen, maar liet dat varen toen zijn collega-raadsleden vertelden dat de beide corporaties daar voldoende cijfers over hebben.

Wethouder Bert Westenbroek vertelde dat in de plannen ruimte voor de sociale woningbouw is. "We hebben al een inventarisatie gedaan. We kunnen in Drachten op korte termijn bouwen, daar dringen we bij de woningcorporaties ook op aan." De woonvisie voor de komende vijf jaar ziet er volgens de provincie Fryslân puik uit. Smallingerland had nog de complimenten gekregen. Met de vaststelling ervan kan de gemeente nu los met de bouw van duizend woningen in vijf jaar. Jouke de Jong van de ChristenUnie wil vanwege de woningnood wel een stap verder gaan. "Vraag aan de provincie of we meer woningen dan die duizend mogen bouwen."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost