Account
Logo
Zoeken
5.2 °C
Wijnjewoudster slaat hondenbaasje tegen de grond

Wijnjewoudster slaat hondenbaasje tegen de grond

wo 7 oktober 2020, 17.30 uur

LEEUWARDEN - Gelaten en aangeslagen zat een 49-jarige Wijnjewoudster woensdag tegenover rechter Tom Wolters. De man zag er allesbehalve uit als een vechtersbaas, maar hij had wel op 12 oktober vorig jaar een man van boven de 70 met een vuistslag geveld. Het slachtoffer had opmerkingen gemaakt over de loslopende hond van de Wijnjewoudster.

'Geen enkel berouw getoond'
Die bood tijdens de zitting meermaals zijn excuses aan. Het slachtoffer had wel eerder een excuus verwacht, zei hij toen hij gebruikmaakte van het spreekrecht. “Verdachte heeft nog steeds niets van zich laten horen, hij heeft geen enkel berouw getoond. Dat komt respectloos over”. Het incident heeft vooral zijn veiligheidsgevoel aangetast. “Ik worstel met de vraag wanneer ik mijn gevoel voor veiligheid en vrijheid weer terug zal krijgen”.

'Zaak met een hoog verbazingsgehalte'
Rechter Wolters sprak van “een zaak met een hoog verbazingsgehalte”. De Wijnjewoudster had vanuit het niets de veel oudere man tegen de grond geslagen. De hond van de verdachte was er vandoor gegaan en op de hond van het slachtoffer afgelopen. Na wat commentaar van de ander haalde de Wijnjewoudster uit. Vervolgens was hij gewoon doorgelopen. Een getuige die hem aansprak op zijn gedrag, kreeg de wind van voren.

'Vlaag van verstandsverbijstering'
“Ik was gewoon doodop”, zei de Wijnjewoudster. Hij had tot middernacht gewerkt en was ‘s ochtends vroeg weer aan de slag gegaan. Hij had al langere tijd last van vermoeidheid. “Ik ben er zelf ook erg van geschrokken. Ik had in die conditie misschien niet de straat op moeten gaan”, zei de verdachte. Hij sprak van “een vlaag van verstandsverbijstering”. Het letsel loog er niet om: het slachtoffer had een gebroken neus, een kaakfractuur en meerdere aangezichtsfracturen. De man staat nog steeds onder behandeling.

Strafeis gewijzigd
“Dat is heel veel letsel voor één klap”, stelde de rechter. Voor officier van justitie Margreeth Meijer was er maar één sanctie op zijn plaats: een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Meijer eiste vier weken cel. Na een kort gesprekje tussen verdachte en slachtoffer – ‘Ik wens die meneer geen gevangenis toe”- wijzigde haar eis in 80 uur werkstraf en vier weken voorwaardelijke celstraf.

Gedragstherapie
Wolters vonniste conform. Hij bepaalde dat de Wijnjewoudster een schadevergoeding van bijna 6000 euro moet betalen. De kosten voor de gedragstherapie van de hond van het slachtoffer zaten daar niet bij. De hond was na het gewelddadige incident angstig en onzeker, maar dat was geen rechtstreeks gevolg van de mishandeling constateerde de rechter. De verdachte verzekerde het slachtoffer dat hij weer veilig langs zijn woning kon lopen. “Het zal niet weer gebeuren”.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.3%
Geen mening  
29.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!