Account
Logo
Zoeken
8.2 °C

De afzender van de brief is onbekend gebleven

Anonieme brief in moordzaak Van Seggeren

wo 7 oktober 2020, 16.38 uur

LEEUWARDEN - Brian de Pree, raadsman van Jessica B., de weduwe van Tjeerd van Seggeren heeft in april van dit jaar een anonieme brief ontvangen die uit naam van de oom van zijn cliënte zou zijn geschreven. De strekking van die brief zou zijn dat de oom van Jessica B. zou hebben toegegeven dat hij Tjeerd van Seggeren heeft vermoord. Dat bleek woensdag op een regiezitting van het hof.

Handschrift niet herkend
De afzender van de brief is onbekend gebleven. De brief was getypt, de envelop met de hand geschreven. Ook het handschrift is door niemand, ook niet door Jessica B. herkend. De oom kan zelf geen uitsluitsel geven, de man is inmiddels overleden. De onbekende brief was niet de enige noviteit die woensdag op de regiezitting naar voren werd gebracht.

30.000 euro voor de moord op Van Seggeren
De andere oom van Jessica B., de halfbroer van haar vader en de oom die in de brief wordt genoemd, zou in juli van dit jaar in een telefonische melding aan de politie in Duitsland hebben gezegd dat zijn halfbroer hem begin januari 2016 30.000 euro zou hebben geboden om Tjeerd van Seggeren om het leven te brengen. Later heeft de oom ontkend dat het geld voor de moord op Van Seggeren was bestemd, het zou hem in het vooruitzicht zijn gesteld voor een criminele klus.

Schouw bij het weiland
Voor De Pree was vooral belangrijk dat het hof een schouw gaat houden op en rond de plek waar het lichaam van Tjeerd van Seggeren is aangetroffen – in een weiland aan de Bûterwei/Fogelsang in De Westereen. Dat is eerder al door de rechtbank gedaan, maar volgens De Pree is er tijdens die schouw nooit aandacht aan besteed dat er meerdere looproutes waren om van het Freeze Force Festival, dat Van Seggeren op de avond van 8 juli heeft bezocht, te komen op de plek waar B. met haar auto moet hebben gestaan.

Blindgestaard op looproute
B.’s lezing was dat ze Van Seggeren op wilde halen maar dat ze hem nooit heeft getroffen. Volgens De Pree hebben de rechtbank en het Openbaar Ministerie zich blindgestaard op de route die Van Seggeren moet hebben genomen - over een schelpenpaadje - vanaf het festivalterrein naar de plek waar de auto stond en dat de twee elkaar wel moeten hebben ontmoet. "Hij kan een andere route hebben gelopen, ze hoefden elkaar niet per se gezien te hebben", zei de raadsman.

Alternatief scenario
Er loopt ook nog een graspad langs de spoorlijn en om het weiland waar Van Seggeren is gevonden. Dat zou ook kunnen betekenen dat er een alternatief scenario mogelijk is dan waar de rechtbank vanuit is gegaan. Het hof stemde toe in een schouw, maar wel eentje die, zoals het genoemd werd, "low profile" moet zijn. Qua corona-beperkingen mogen er niet teveel mensen bij de schouw zijn. De verdachte komt niet, namens de nabestaanden zal alleen de advocaat de schouw bijwonen.

Inzage in PBC-rapport
De familie Van Seggeren wil ook inzage in het rapport van het Pieter Baan Centrum, waar B. In augustus en september is geweest voor psychologische observatie. Dat rapport is nog niet klaar. B. wil dat ten koste wat kost voorkomen. Ze beweerde dat de familie Van Seggeren alles in het werk stelt om haar bij haar kinderen vandaan te houden. Ze is bang dat de familie de uitkomsten van het PBC-rapport zal gebruiken bij de voogdijzaken over de kinderen die nog steeds lopen bij de rechtbank. Het hof nam op dit punt nog geen beslissing, dat zal pas gebeuren als de rapporten beschikbaar zijn.

Het verzoek om de oom van B. – die het voorstel zou hebben gekregen om Van Seggeren te vermoorden – nog eens door de politie in Duitsland te laten horen, werd toegewezen. De man heeft eerdere uitnodigingen van de politie om te praten van de hand gewezen.

20 jaar cel
Jessica B. is door de rechtbank in juli vorig jaar veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op haar man Tjeerd van Seggeren (37). De rechtbank ging uit van moord met voorbedachte rade: de vrouw is volgens de rechtbank ‘berekenend en planmatig’ te werk gegaan. Ze heeft haar man, in de nacht van 8 op 9 juli 2017, nadat hij het Freeze Force Festival in De Westereen had bezocht, in het weiland aan de Bûterwei gelokt waar Van Seggeren door geweld om het leven is gekomen. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat gepland op 2,3 en 4 november.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer