Account
Logo
Zoeken
4.4 °C
Coffeeshophouder boos op burgemeester
De Drachtster is eigenaar van een aantal coffeeshops

Coffeeshophouder boos op burgemeester

ma 5 oktober 2020, 15.30 uur

LEEUWARDEN - Bij de doorzoeking van een pand aan het Helmhout in Drachten stuitte de politie in januari 2018 op een behoorlijke hoeveelheid hennep. De eigenaar van de loods, een 65-jarige Drachtster, deed maandag zijn verhaal bij de politierechter.

Brandpreventiecontrole
De Drachtster is eigenaar van een aantal coffeeshops. De in de loods aangetroffen hoeveelheid softdrugs - ruim 25 kilo hennep en 23.150 joints - was voorbestemd om verkocht te worden in zijn shops. Maar technisch gezien was de Drachtster geen eigenaar van de drugs. "Ik betaal de wiet pas als het verkocht is", zei hij. Officieel was er een brandpreventiecontrole van de gemeente in zijn pand.

In een slecht daglicht gesteld
De politie was er ook bij en wilde ook even in de - afgesloten - ruimte kijken, waar de softdrugs lag opgeslagen. De Drachtster was er slecht over te spreken. Hij vond dat hij door de burgemeester van Smallingerland in een slecht daglicht was gesteld, nadat naar buiten was gebracht dat er niet alleen drugs, maar ook wapens waren aangetroffen bij de doorzoeking. Dat klopte niet volgens de verdachte.

150.000 euro betaald
Hij voelde zich ten onrechte beschadigd en had om een rectificatie gevraagd. Tevergeefs. "Ik voel mij door dit hele geval een beetje verraden. Ik werk altijd mee en ik had altijd een goede relatie met de gemeente", aldus de Drachtster. De inbeslagname van de drugs heeft hem een lieve duit gekost. Hij heeft 150.000 euro betaald aan degenen die de hennep hadden geleverd. Als bewijs toonde zijn advocaat een kopie van de bankopname.

Politie 'getriggerd'
Volgens officier van justitie Ger Strootker roken de politieagenten die bij de controle aanwezig waren een lichte hennepgeur. "Ze hadden het idee dat er iets niet in de haak was". Of de drugs wel of niet van de Drachtster waren, was irrelevant. "Hij had de drugs wel aanwezig", stelde de officier. Hij eiste een werkstraf van 80 uur. Advocaat Maurice Veldman opperde dat de politie 'getriggerd' was door het feit dat zijn cliënt meerdere coffeeshops heeft.

Rechterlijk pardon
Volgens Veldman was er sprake van misbruik van opsporingsbevoegdheid en had de politie niet in de ruimte met de hennep mogen kijken. Rechter Bunk was het daar niet mee eens. De brandpreventiecontrole en de opsporingsbevoegdheden van de politie waren door elkaar gaan lopen, maar daarmee had de politie geen misbruik gemaakt van haar bevoegdheid, vond Bunk. De rechter volgde het voorstel van de raadsman en verklaarde de Drachtster schuldig, zonder een straf op te leggen, het zogeheten rechterlijk pardon.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74.2%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'