Account
Logo
Zoeken
7.6 °C
Rechter over botsing: 'Had mij ook kunnen overkomen'

Rechter over botsing: 'Had mij ook kunnen overkomen'

ma 5 oktober 2020, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een 38-jarige inwoner van Grou zei het maandag eerlijk tegen rechter Klaas Bunk: hij had op 25 april vorig jaar een auto die bestuurd werd door een medewerkster van Patyna over het hoofd gezien. De Grouster had, rijdende over de Overijsselsestraatweg bij Reduzum, voorrang moeten verlenen aan de bestuurster van de Patyna-auto. Hij wilde de N354 opdraaien.

Nacht in het ziekenhuis
“De situatie is daar vrij onoverzichtelijk en ze had de lichten niet aan. Ik heb de lichten altijd aan”, zei de Grouster. Hij voegde er nog aan toe dat hij in de zon op had gekeken en de andere auto gewoon over het hoofd had gezien. De bestuurster moest naar het MCL in Leeuwarden. De vrouw had een zwaar gekneusde elleboog en een gekneusde heup aan de botsing overgehouden. Ze moest een nacht in het ziekenhuis blijven.

Sporen van cannabis in bloed
De Grouster bleek niet geheel nuchter te zijn. In zijn bloed werden sporen van cannabis gevonden. Hij zei dat hij de avond voor de aanrijding een joint had gerookt, als slaapmiddel en pijnbestrijding. Eind jaren ‘90 was hij zelf slachtoffer van een ernstig verkeersongeval. Sindsdien heeft hij dagelijks te kampen met fysieke pijn. Om de pijn te onderdrukken slikt hij Ibuprofen en, om te kunnen slapen, rookt hij wiet.

Schade in termijnen aflossen
De schade is inmiddels geregeld, die wordt in termijnen afgelost. Het was officier van justitie Ger Strootker opgevallen dat de Grouster vijf jaar na het ongeval, in 2004, twee keer is veroordeeld voor rijden onder invloed. “Dat is zorgwekkend”, aldus Strootker. De officier kon zich ook wel indenken dat de Grouster naar oplossingen zocht om de pijn te verzachten. Hij eiste een boete van 400 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar.

Geen toegevoegde waarde in rijontzegging
De rechter zag in de voorwaardelijke rijontzegging geen toegevoegde waarde. Het ongeval had iedereen kunnen overkomen, volgens Bunk. “Dit is een fout die ik ook zou kunnen maken”. De rechter legde alleen de gevorderde geldboete op. Het niet verlenen van voorrang is een overtreding, daarvoor moet een aparte straf worden opgelegd. Bunk verklaarde de Grouster op dat punt strafbaar, maar de man kreeg er geen straf voor – het zogenoemde rechterlijk pardon.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk