Account
Logo
Zoeken
6 °C
Man (46) poept op agent: 3 weken cel
© WâldNet

Man (46) poept op agent: 3 weken cel

wo 30 september 2020, 13.41 uur

LEEUWARDEN - Is een agent eronder poepen een mishandeling of een belediging? Rechter Marc Brinksma concludeerde woensdag in de strafzaak tegen een Leeuwarder (46) dat het moet worden gezien als mishandeling. De Leeuwarder had vaker zijn ontlasting gebruikt als middel om uiting te geven aan zijn ongenoegen.

Collectief winkelverbod
De man moest voor een hele rits zaken terechtstaan. Vanaf januari tot begin april van dit jaar had de Leeuwarder bij verschillende winkels diefstallen gepleegd. Omdat hij zich daar vaker aan heeft bezondigd, heeft hij in zijn woonplaats een collectief winkelverbod. Dat verbod heeft hij in dezelfde periode meermaals overtreden.

Ontlasting laten lopen
Op 30 maart had hij bij de Dirk van den Broek in Drachten spullen in zijn rugzak gestopt, waarna hij zonder af te rekenen de supermarkt wilde verlaten. Bij zijn aanhouding verzette hij zich en kwamen er meerdere agenten aan te pas om hem in bedwang te houden. Terwijl hij op zijn buik lag, met agenten die op hem lagen, liet de Leeuwarder zijn ontlasting lopen. De poep kwam op de broek en schoenen van een van de dienders terecht.

Kringspier “bedienen”
De agenten hadden de indruk dat de Leeuwarder bewust de inhoud van zijn darmen leegde. Volgens advocate Jana Andonovski kwam het omdat haar cliënt zich “met zijn hele lichaam verzette”. De man heeft al jaren een inwendige stoma, die hij met zij kringspier kan “bedienen”.

Ophoudcel besmeurd
De rechter oordeelde, samen met officier van justitie Margreeth Meijer, dat er sprake was van een bewuste actie. De man had volgens Meijer met van alles gedreigd: hij had gespuugd en gehoest en kreeg uiteindelijk ook een spuugmasker om. Tot twee keer toe had de Leeuwarder nadat hij was aangehouden een ophoudcel van de politie met zijn ontlasting en urine besmeurd.

Verward
“U lijkt de ontlasting te gebruiken als een methode om uw ongenoegen of uw frustratie te laten zien”, stelde Brinksma. De Leeuwarder kon zich veel van wat hem werd verweten niet meer herinneren. De man komt nogal verward over, wat alleen maar wordt versterkt als hij verdovende middelen heeft gebruikt. Hij heeft jaren op straat geleefd, maar heeft nu onderdak in het sociaal pension van Zienn in Leeuwarden. Hij heeft het drugsgebruik verminderd en is minder geneigd om uit stelen te gaan. Een langdurige gevangenisstraf zou dat positieve patroon kunnen verstoren.

Stank in het hoofd
Meijer vond dat ze er toch niet omheen kon om de Leeuwarder naar de gevangenis te sturen. Maar ze wilde ook voorkomen dat de man na maanden in de cel weer op straat zou belanden. Ze eiste vier weken celstraf en 16 weken voorwaardelijk. Brinksma maakte er drie weken zitten van plus 17 weken voorwaardelijk, proeftijd drie jaar. De verdachte was vanwege de verwardheid verminderd toerekeningsvatbaar. De agent krijgt 600 euro smartengeld. Hij was bijna over zijn nek gegaan van de poepgeur. Als hij later zijn uniform aantrok, zat de stank nog in zijn hoofd. Voor het schoonmaken van de ophoudcellen moet de Leeuwarder 175 euro betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!