Account
Logo
Zoeken
12.9 °C

Foto: Harry van der Linde |  De komende twaalf maanden geen enkel gedwongen ontslag

'Afspraken met Biddle garanderen geen ontslagen'

ma 28 september 2020, 16.50 uur

KOOTSTERTILLE - De FNV heeft een zogeheten vertrouwenspact gesloten met Biddle in Kootstertille. Dat laat de vakbond weten. Daarmee krijgen de werknemers van de bouwer van ventilatiesystemen de garantie dat het komende jaar niemand zijn baan kwijtraakt.

Wilma Nieveen, bestuurder van FNV Metaal: "Dit is een prachtig resultaat, dat we samen met de werknemers hebben afgedwongen. De rechten van deze mensen zijn voor nu in ieder geval maximaal beschermd."

De FNV, het CNV en Biddle hebben dit afgesproken:

  • De komende twaalf maanden geen enkel gedwongen ontslag (vanaf 22 september 2020).
  • Als het bedrijf zich hier niet aan houdt, treedt per direct een fatsoenlijk sociaal plan in werking met een looptijd van drie jaar. Ook als Biddle zich door de coronacrisis niet kan houden aan de afspraken.
  • Biddle informeert de vakbonden voortaan eerder over ingrijpende veranderingen in het bedrijf, zoals een reorganisatie.

Onder druk van stakingen
Het Britse moederbedrijf Carver Group wilde bij Biddle zeventien mensen ontslaan om, naar eigen zeggen, de coronacrisis te overleven. Daar zag het van af na aandringen van de vakbonden. Toch kregen de werknemers nog geen harde garanties dat iedereen zijn baan mocht houden. De FNV dreigde met stakingen, waarna het bedrijf uiteindelijk overstag ging.

Bedrijf moet vertrouwen nu herstellen
Volgens Nieveen zet Biddle hiermee een mooie eerste stap richting zijn mensen. "Maar het vertrouwen in hun werkgever is wel beschadigd. Die zal dit jaar alle zeilen moeten bijzetten om dat weer te herstellen."

Een sterke vakbondsgroep
Mocht het nou toch weer misgaan dan staan de medewerkers alvast een stuk sterker dan eerder. De FNV heeft de afgelopen weken een heleboel nieuwe leden ingeschreven binnen het bedrijf. "Daardoor staat er nu een sterke vakbondsgroep", zegt Nieveen. "En uiteindelijk is dát toch wel de allerbeste garantie dat je rechten als werknemer goed beschermd worden."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering






regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende