22,5 °C

Snelle aanpak jeugdoverlast centrum Drachten

wo 23 september 2020 10.33 uur

DRACHTEN -

Nog deze week komt er een plan om de overlast van jeugd in het centrum en bij scholen in de buitenwijken van Drachten tegen te gaan. Politie, openbaar ministerie, gemeente Smallingerland en betrokken organisaties slaan de handen ineen. Zeker zes groepen jongeren zijn op verschillende plaatsen actief. Ze intimideren voorbijgangers met zwaar vuurwerk en scheuren op hun scooters en fietsen door voetgangersgebieden. Bovendien dealen ze in het centrum en ook bij scholen in drugs. De overlast bij brede school De Drait is het grootst.

Het beeld dat burgemeester Jan Rijpstra dinsdagavond in de gemeenteraad van Smallingerland schetste, is zorgelijk, zoals hij het uitdrukte. De kwestie kwam aan de orde naar aanleiding van vragen van PvdA-raadslid Anton Pieters. Ook de andere raadsleden maken zich zorgen over de situatie in het centrum en de buitenwijken van Drachten. "Zeker als ze in groepen actief zijn, dan kunnen ze heel intimiderend zijn", sprak burgemeester Rijpstra, die zelf in het centrum woont en ook meemaakt wat er gebeurt.

"Het glipt ons nog niet door de vingers, maar er moet nog wel wat gebeuren", reageerde Rijpstra op de vraag van FNP'er Durk Oosterhof. "We moeten steviger optreden. Een harde hand lost niet alles op, maar het gaat wel van kwaad tot erger. Veel jongeren uit Drachten vertonen gedrag in de trant van 'wie kan mij wat maken' en dat baart mij zorgen."

De politie is al een paar weken bezig en heeft mankracht vrij gemaakt om de problemen in Drachten aan te pakken. Vier agenten brengen de situatie in kaart. Ze gaan in uniform maar ook in burger de straat op. Het plan van aanpak, dat eind deze week klaar is, wordt samen met het Openbaar Ministerie opgesteld. Verschillende organisaties bieden een helpende hand, waaronder de de tiener- en jongerenwerkers van de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS), Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), de wijkagent centrum, de centrummanager, de Jeugdraad Smallingerland en de bewoners van het centrum zelf.

Inmiddels is ook met de ouders van een vandaal gesproken. Doel is om met zoveel mogelijk ouders en overlastgevers te praten. Ouders krijgen ook een brief van de gemeente. De aangehouden jongeren worden op het matje geroepen en moeten op gesprek in het gemeentehuis komen. "We krijgen ze steeds beter in beeld. Bijna dagelijks wordt er vuurwerk afgeschoten en dat zijn soms heel harde knallen. Het is lastig om mensen op heterdaad te betrappen. De pakkans is op dit moment niet groot."

Met het wegsturen van de jongeren uit het centrum of bij de scholen wordt het probleem niet opgelost, aldus burgemeester Jan Rijpstra. "Daarmee verplaats je het probleem." Cameratoezicht op plaatsen waar dat kan helpen is volgens hem een goede optie. Gebieds- en samenscholingsverboden behoren ook tot de mogelijke maatregelen.

De overlast van drugsdealers vergt een continue aanpak, aldus burgemeester Rijpstra. Regelmatig zijn er invallen om de dealers op te pakken. Ook worden panden waarin gedeald of wiet gekweekt wordt, gedurende langere tijd gesloten. "We moeten ook voorkomen dat de jeugd gaat gebruiken. Dat kunnen we alleen maar bereiken door voortdurend in contact met ze te treden."

 

Regionaal nieuws

Vandaag, 19.08 uur

Auto uitgebrand in De Tike

22,5 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.