Account
Logo
Zoeken
9.3 °C

De voorkeurslocatie van burgemeester en wethouders op bedrijventerrein Tussendiepen is dinsdagavond afgeschoten

Topsportzwembad komt in sportgebied Drachten

wo 23 september 2020, 10.29 uur

DRACHTEN - Het nieuwe topsportzwembad komt bij de bestaande sportvoorzieningen aan de Sportlaan in Drachten. Na een lange discussie - en dertien jaar plannen maken - sprak de meerderheid van de gemeenteraad van Smallingerland dinsdagavond haar voorkeur voor die locatie uit. De voordelen voor de sportverenigingen, sportbedrijven en het nieuwe zwembad De Welle zelf waren doorslaggevend. Voor een bedrag van 35 miljoen euro kan de gemeente de meest uitgebreide versie realiseren: een vijftigmeterbad voor wedstrijdzwemmers, een recreatiebad van 400 m2, een 25-meterbad met een gedeelte in de buitenlucht.

De voorkeurslocatie van burgemeester en wethouders op bedrijventerrein Tussendiepen, op grond die Philips te koop aanbiedt, is dinsdagavond afgeschoten. Net als op de locatie aan de Noorderhogeweg wegen de risico’s omtrent onder andere kosten en veiligheid voor weggebruikers op die plek niet op tegen de nadelen, oordeelde de meerderheid van de gemeenteraad. Voordeel van de Sportlaan is dat ruimte kan worden gecreëerd doordat honk- en softbalvereniging Drachten Diamonds heeft aangeboden om naar een andere locatie te verhuizen.

Nadeel van een zwembad aan de Noorderhogeweg in Drachten is dat het zeer twijfelachtig is of de provincie wel akkoord gaat, hield oud-gedeputeerde en nu SP-raadslid Michiel Schrier het CDA voor. Christendemocraat Karin van der Velde-Ronda was voorstander van nieuwbouw in het "meest groene gebied van Drachten", zoals Groen Links-raadslid Piet Lesterhuis het coulissenlandschap daar omschreef, maar toen bleek dat er geen raadsmeerderheid voor was, koos het CDA uiteindelijk toch voor de Sportlaan.

Een nieuw zwembad op het verloederde en op te knappen bedrijventerrein Tussendiepen is als "een vlag op een strontschuit", oordeelde Meine Hofman van Smallingerlands Belang. Hij vond dat het collegevoorstel daartoe zich "op een hellend vlak" bevond. Zijn fractie was voor de Noorderhogeweg, omdat de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid daar naar zijn idee het grootst is. ELP-woordvoerster Sandra de Jong-Snip noemde het collegevoorstel voor Tussendiepen "een vertroebeling van de discussie". De fractie stemde voor vestiging aan de Noorderhogeweg.

VVD-raadslid Dominique Elzer-Rombouts toonde zich warm voorstander van vestiging op bedrijventerrein Tussendiepen. Samen met de fracties van ELP en Smallingerlands Belang stemden de liberalen tegen realisatie van een zwembad aan de Sportlaan. Het verpauperde bedrijventerrein Tussendiepen kan een oppepper krijgen door de komst van een zwembad, zo verwacht ze. Negentien ondernemers hebben zich mede daardoor bereid getoond te investeren in de revitalisatie van hun bedrijf en de omgeving.

Wethouder Felix van Beek deed vergeefse pogingen om de meerderheid van de raadsleden achter het collegevoorstel te krijgen. Hij somde een trits aan voor- en nadelen op. Op de locatie is volgens hem heel veel dynamiek mogelijk. "De meerwaarde voor het gebied is niet altijd keihard, maar er zijn mogelijkheden", aldus Van Beek.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer