9.7 °C

Harkema-Opeinde koestert punt tegen RWF

ma 21 september 2020, 15.48 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft een punt aan de competitiestart over gehouden. In eigen huis remiseerden de groengelen met 1-1 tegen RWF. Dat was een resultaat waar de thuisploeg zich het meest tevreden mee mocht prijzen. Tot in de blessuretijd stond het scorebord op 0-1. Een strafschop, gegeven vanwege vasthouden in het 16-metergebied, bood de Harekieten in de slotseconden een handvat om een niet verwachte puntendeling uit het vuur te slepen.

In het vorige seizoen blies Harkema-Opeinde de ploeg uit Frieschepalen in de thuiswedstrijd bijkans van het veld. Zaterdagmiddag werd al vroeg duidelijk dat dit in deze editie niet zou gebeuren. RWF startte fel. Zo rond de zevende minuut brak er een korte fase aan waarin André de Graaf twee keer binnen een minuut redding moest brengen. Eerst stompte het Harkemaster sluitstuk een afstandsschot van Wieger Baron uit de hoek. De parade een minuut later was nog indrukwekkender.

Terwijl veel aanwezigen de inzet van Daan de Boer, staand alleen voor het doel van de thuiszijde al hadden geteld, zette De Graaf een teen achter de bal en voorkwam daarmee de openingstreffer. Tussen die beide kansen door zorgde Alex van der Tuin voor het eerste gevaar van de gastheren. Het strakke schot van Van der Tuin werd klemvast uit de hoek geplukt door keeper Van der Toorn. Tien minuten later kwam Tygo Roersma net te laat bij de tweede paal om een voorzet in het lege Harkema-doel te werken.

Na deze attractieve beginfase kwam er een periode waarin beide partijen steeds slordiger omgingen met balbezit. Toen het halfuur was gepasseerd kreeg Harkema een licht overwicht. Grote kansen ontstonden hier niet uit. Wel waren er enkele lage voorzetten, gegeven vanaf de achterlijn, waaruit het nodige gevaar voortkwam. Op die momenten bleek dat er deze zaterdag geen killer rondliep in een groengeel. Een paar keer werd er te lang gewacht met schieten. Aardige mogelijkheden gingen zo in rook op. Op slag van rust versperde Wytse Couperus nog een RWF-speler vrije doorgang door een slippertje in de Harkemaster defensie te corrigeren.

Al met al waren de ploegen in het eerste bedrijf aardig aan elkaar gewaagd, waarbij over het geheel RWF iets gemakkelijker voetbalde. Na de pauze zou dat spelbeeld nauwelijks veranderen. Harkema speelde gehaast en slaagde er zelden in gevaar te stichten voor het vijandelijke doel. Aan de andere kant van het veld regende het ook zeker niet kansen. Het kwam daarom uit de lucht vallen dat RWF na 64 minuten op 0-1 kwam.

Ralph Wagenaar gaf een diepe bal, waarna de buitenspelval bij Harkema niet goed dicht klapte. Wieger Baron kon vanaf de zijkant oprukken richting de Harkemaster veste. De hoek was lastig, maar de wijze waarop Baron de schietkans tot doelpunt promoveerde was fraai. Harkema ging opportunistisch op zoek naar de gelijkmaker. RWF bleef vrij eenvoudig overeind. Een kwartier voor tijd had Jacob Veenema de beslissing op de schoen. Oog in oog met keeper De Graaf zag hij de doelman der Harekieten als winnaar uit de strijd komen.

Consequenties leek deze misser niet te hebben voor de RWF-ers, tot in de 93ste minuut voor de bezoekers alsnog het noodlot toesloeg. Keeper De Graaf bracht met de moed der wanhoop een vrije trap vanaf de middellijn hoog voor het doel. Terwijl de bal langs het doel stuiterde, volgde een fluitsignaal van arbiter Vonk. De leidsman had geconstateerd dat invaller Jesse Pander toen hij de bal wilde bereiken werd vastgehouden door een verdediger. Een penalty was de sanctie. Chris Hoeksma zorgde voor een niet meer verwacht punt en schoot de elfmetertrap feilloos binnen.

Voor de zestiende keer op rij bleef Harkema-Opeinde in officieel verband zonder verlies, al hing de ongeslagen reeks dit keer aan een zijden draadje. Zonder meer was het niet de beste wedstrijd van "De Heide" gedurende deze indrukwekkende serie. Wel werd er keihard gewerkt. Soms is er dan ook een gelukje nodig om toch wat uit het vuur te slepen. Dat het beter kan beseft het elftal zelf maar al te goed. Na de teleurstellende competitiestarten van de voorgaande twee seizoenen werd het punt tegen RWF daarom gekoesterd. Volgende week reist Harkema-Opeinde naar het vaak onvoorspelbare Oostergo, dat op de eerste speeldag met 4-0 kopje onder ging bij ODV.