Account
Logo
Zoeken
7.6 °C
Drie maanden cel voor dakklimmer Drachten
De man zei dat er nog een tweede inbreker was geweest

Drie maanden cel voor dakklimmer Drachten

ma 21 september 2020, 15.30 uur

LEEUWARDEN - De inbreker die in de nacht van 8 augustus na een tocht over de daken in het centrum van Drachten in de kraag werd gegrepen, is maandag via snelrecht veroordeeld tot drie maanden cel. De man, een 20-jarige Marokkaanse asielzoeker, was de daken op gevlucht nadat hij had ingebroken bij kledingwinkel Van der Zee aan de Zuiderbuurt.

Tweede inbreker
Uiteindelijk werd hij in de Pier Panderstraat aangehouden. Bij een sprong op een balkon, was hij een tas verloren. Daarin werden sieraden aangetroffen die hij bij Van der Zee had gestolen. De man zei dat er nog een tweede inbreker was geweest, maar dat geloofde de rechter niet. De politie was de hele tijd aanwezig geweest en er was geen tweede persoon aangetroffen.

Discussie over werkelijke leeftijd verdachte
Een maand eerder had de man een laptop gestolen van een vrouw uit Emmen die minderjarige asielzoekers opvangt. Er was enige discussie over de werkelijke leeftijd van de verdachte. Uit onderzoek bleek dat de man in Spanje had aangegeven in 2005 was geboren. In andere papieren stond 2003 als geboortejaar, maar op sociale media had hijzelf als geboortedatum 5 maart 1999 opgegeven.

“Met bruut geweld ergens ingebroken”
Een uittreksel van het geboorteregister bleek vervalst te zijn. De conclusie was dat er sprake was van misleiding. De man werd meerderjarig verklaard en als geboortedatum werd uitgegaan van 1 januari 2000. De rechter noemde de inbraak in Drachten “bijzonder grof”. “U hebt met bruut geweld ergens ingebroken”. Vervolgens had de man ook nog gestolen van iemand die hem onderdak had verleend. “Dat vertrouwen hebt u ernstig beschadigd”.

Verzekering niet uitgekeerd
De laptop moet vergoed worden, de waarde werd geschat op 330 euro. De kledingwinkel had voor meer dan 9000 euro schade opgelopen door de inbraak. Omdat nog niet bekend is wat de verzekering gaat vergoeden, kon de rechter die vordering niet toewijzen. Als de verzekering heeft uitgekeerd, kan de eigenaar zich tot de burgerlijke rechter wenden om het restant van de schade op de verdachte te verhalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.1%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.1%
Geen mening  
29%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!