Account
Logo
Zoeken
13.1 °C

© WâldNet |  Om woningeigenaren te helpen met hun belastingzaken start de Belastingdienst een nieuwe campagne

Belastingdienst helpt woningeigenaren met tips

ma 21 september 2020, 14.50 uur

DRACHTEN - Bij het kopen van een eigen woning komt veel kijken - ook op fiscaal gebied. De Belastingdienst krijgt veel vragen van woningeigenaren over onder andere de hypotheekrenteaftrek en de aftrekposten voor het af- of oversluiten van de hypotheek. Het kopen van een woning leidt helaas ook vaak tot fouten in de aangifte. Daarom start de Belastingdienst dit najaar een campagne om woningeigenaren goed op weg te helpen met hun belastingzaken. Ze krijgen concrete tips door een handige checklist en veel informatie op de website belastingdienst.nl/koopwoning.

Als ik mijn hypotheek oversluit, hoe moet ik dat dan doorgeven aan de Belastingdienst? Hoe vraag ik hypotheekrenteaftrek aan? Of hoe zet ik die juist uit? Welke kosten van de koop van een eigen woning zijn aftrekbaar? Waar vul ik ze in? En hoe zit het als ik tijdelijk twee woningen heb?

Bovenstaand is een greep uit de vele vragen die de Belastingdienst dagelijks krijgt over de eigen woning

Campagne voor woningeigenaren
Om woningeigenaren op weg te helpen met hun belastingzaken, start de Belastingdienst een nieuwe campagne. Tom Zandbergen, specialistisch adviseur Eigen Woning bij de Belastingdienst: "We krijgen veel vragen van mensen die net een huis hebben gekocht of een hypotheek hebben overgesloten. Die vragen variëren van regels rond familieleningen en overwaarde tot het aanvragen van de voorlopige aanslag. Daarnaast zien we dat het kopen van een woning jammer genoeg vaak leidt tot fouten in de aangifte. Dat kan betekenen dat mensen te weinig of juist te veel belasting hebben betaald. Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Met deze campagne willen we woningeigenaren helpen door de fiscale gevolgen van het hebben van een koopwoning inzichtelijker te maken."

De Belastingdienst heeft voor woningeigenaren een speciale checklist ontwikkeld. Samen met de informatie op belastingdienst.nl/koopwoning geeft dit hen beter inzicht in waar ze allemaal aan moeten denken bij het doen van de belastingaangifte en het aanvragen of wijzigen van de voorlopige aanslag.

De campagne komt in een tijd dat veel mensen bezig zijn met een hypotheek of huis. De hypotheekmarkt lijkt namelijk niet getroffen te zijn door de coronacrisis. In het tweede kwartaal van dit jaar werden maar liefst 145.940 hypotheekaanvragen gedaan, 40% meer dan in dezelfde periode vorig jaar (bron: Hypotheken Data Netwerk, 2020). Het gaat hier met name om 'oversluiters' en woningeigenaren die een tweede hypotheek nemen. Ook is de groep starters groter dan vorig jaar.

Belastingteruggaaf via de voorlopige aanslag
De voorlopige aanslag is één van de onderwerpen waar woningeigenaren veel vragen over hebben - en waar fouten snel gemaakt zijn. Veel woningbezitters ontvangen jaarlijks zo'n aanslag van de Belastingdienst. Dit is een schatting van de te betalen belasting of de te ontvangen belasting voor het komende jaar. Voor woningeigenaren is dit vaak een teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Het kan zijn dat gedurende het jaar de hoogte of het rentepercentage van de hypotheek verandert. Denk aan het nemen van een andere hypotheek vanwege een lagere rente. Doordat je minder rente betaalt, kun je ook minder aftrekken. Bij dit soort veranderingen raadt de Belastingdienst aan de voorlopige aanslag aan te passen. Als de aanslag niet wordt aangepast, is de kans namelijk groot dat je bij de belastingaangifte moet terugbetalen. Je ontvangt dan namelijk een te hoge teruggaaf via de voorlopige aanslag.

Vier aanvullende tips voor woningeigenaren:

  1. Gebruik de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ om na te gaan waar allemaal rekening mee gehouden moet worden, of kijk op www.belastingdienst.nl/koopwoning voor alle actuele informatie over onder andere de hypotheekrenteaftrek en aftrekbare kosten.
  2. Bewaar relevante gegevens en documenten zoals de WOZ-waarde, de jaaropgaaf van de hypotheek of gegevens over leningen en schulden voor het actualiseren van uw voorlopige aanslag en het doen van uw aangifte inkomstenbelasting.
  3. Vraag een voorlopige aanslag aan om gedurende het jaar alvast de belasting te betalen of te ontvangen.
  4. Verandert de hypotheekhoogte of bijvoorbeeld het rentepercentage of andere zaken, controleer dan of de voorlopige aanslag nog klopt en wijzig indien nodig op Mijn Belastingdienst.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Dokkumer (53) op scootmobiel blijkt notoire bierdief

Dokkumer (53) op scootmobiel blijkt notoire bierdief

ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919


regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen


regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland