16.2 °C
© BD-Fotografie/Berend |  Ysbrand Galama na de sprong van 21,09 meter die op dat moment nog de winnende leek.

Nationale fierljeptitel gaat naar Holland Burgum

za 19 september 2020 18.27 uur

BURGUM - Zaterdagmiddag werd in Burgum, op het fierljepschansencomplex achter het gemeentehuis het nationale kampioenschap fierljeppen gehouden. Later dan gebruikelijk, maar dat had alles te maken met dat vermaledijde virus.

Ondanks die niet optimale omstandigheden, er was slechts beperkt publiek toegelaten, werd het een uitermate geslaagde titelstrijd, niet alleen organisatorisch, maar zeker ook waar het het sportieve element betreft. Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel benadrukte dat nog eens in zijn slotwoord en een daverend applaus was illustratief voor de instemming van het publiek en de ljeppers en ljepsters.

Venijn
Het venijn bij de mannen-senioren zat in de staart, met andere woorden, in de finale werd gedoodverfd kampioenskandidaat bij de senioren 'derôf' gesprongen door Rian Baas die de Heidenskipster met welgeteld één centimeter uit de kransen hield. Verrassend, toch wel eigenlijk, was dat noch herintreder Bart Helmholt, noch zijn grote Hollandse concurrent Jaco de Groot erin slaagden om hun zoveelste titel bij te schrijven.

De Groot haalde wel het podium met een tweede plaats, maar Bart Helmholt, jarenlang het uithangbord van de Ljeppersklup Burgum en van het FLB, het Frysk Ljeppers Bûn, moest dit keer, naar eigen zeggen zijn laatste keer, met lege handen terug naar zijn woonplaats Noardburgum.

Meisjes
De Burgumer troef bij de meisjes, kersvers Frysk Kampioene Pytrix Westra, haalde wel de finale, maar moest daarin haar meerdere erkennen in winnares Inger Haanstra en runner up Hanneke Westert. Die finale was daarmee een zuiver Friese aangelegenheid.

Pytrix Westra was na afloop best tevreden met haar derde stek: "Der siet fannemiddei net mear yn, it gie mei my net sa't ik graach woe. Oer it hiele seizoen kin ik net oars as tefreden wêze, dy Fryske titel yn Winsum wie foar my it doel en dat ha 'k helle."

Bij de vrouwen was Sigrid Bokma ongenaakbaar, met 17.07m sprong zij het niet alleen al haar Hollandse concurrentes 'yn 'e groppe', maar bleef zij ook haar lastigste opponent Marrit van der Wal ver voor. De prijzen werden uitgereikt door Burgemeester Jeroen Gebben, wethouder van sport Gelbrig Hoekstra en gemeentesecretaris Maaike van Gils.

Klik hier voor foto's van Geert Huisman

Klik hier voor foto's van Berend Drent

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws