Account
Logo
Zoeken
7.2 °C
Fotoboek 'Nostalgisch Surhuisterveen' in verkoop
Op de omslag staat een foto van de demping van de Vaart in 1934, waarop ook nog de molen aan de Molenbuurt te zien is.

Fotoboek 'Nostalgisch Surhuisterveen' in verkoop

za 19 september 2020, 9.44 uur

SURHUISTERVEEN - 'Nostalgisch Surhuisterveen' is de titel van het fotoboek dat door Drukkerij Mulder te Surhuisterveen is uitgegeven. Het boek met afbeeldingen van 117 oude ansichtkaarten van het dorp is samengesteld door amateur-historicus Martinus Jongsma.

De ansichtkaarten geven een beeld van Surhuisterveen zoals het er ooit uit gezien heeft. Een blik op de toren en op De Kolk, mensen die nieuwsgierig in de lens kijken - een nostalgisch beeld van een voorbije tijd. In dit boekje zijn een bijzondere serie foto's uit de periode van ongeveer 1900 tot ongeveer 1965 opgenomen. Een soortgelijk boekje werd eerder gepubliceerd door Anne van Lune/Karst Wouda en Peter de Rijke/Willem Veenstra. Deze uitgave geeft echter een nieuw en uitgebreider beeld van de historie van Surhuisterveen.

Opvallend zijn de fraaie afbeeldingen van markante gebouwen, zoals het eerste bedrijfspand uit 1928 van transporteur Albert de Bruin en zijn vrouw Aaltje Meijer aan de Koop Kuipersweg en de boerderij van Klaas Hulshoff aan de Groningerstraat (afgebroken in 1971). Aan de Gedempte Vaart stond de woning van beurtschipper Albert Wouda, de grootvader van de Helfrich's uit Surhuisterveen. Ook de boerderij van Pieter de Jong aan de Gedempte Vaart kreeg een plaats in het boek. De boerderij brandde in 1945 volledig af, waarbij drie koeien in de vlammenzee omkwamen.

Heel bijzonder is de foto van Froukje Bekkema (1898-1973) met paard en wagen. "Bakkers Froukje" exploiteerde een bakkerij aan de Heidelaan. In 1923 kocht haar man, Jan de Meer, de vrijwel verlopen zaak, maar werd weldra ziek en overleed in 1926. Zijn weduwe zette de zaak voort met behulp van een knecht, Taede de Haan, die bijna zijn hele leven bij haar in dienst was. Bakkers Froukje werkte van 's morgens drie tot 's avond acht uur.

'Nostalgisch Surhuisterveen', gedrukt in een beperkte oplage, is te koop voor € 15,-- bij Boekhandel Bruna, Kiosk Hylke Schippers en Drukkerij Mulder.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal