4,4 °C
De focus van de nieuwe spoedpost ligt op snelle zorg dichtbij

Spoedpost in Dokkum moet in 2021 starten

wo 16 september 2020 19.56 uur

DOKKUM -

Een laagcomplexe spoedpost in medisch centrum Sionsberg in Dokkum moet begin 2021 haar deuren openen. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens een digitale presentatie van Sionsberg voor raadsleden. De focus is op snellere zorg, dichterbij bij huis en waarbij de huisarts / Dokterswacht zoveel mogelijk de hoofdbehandelaar blijft. Voor echte spoedeisende hulp zullen mensen nog altijd naar een ziekenhuis moeten gaan.

Cardioloog Igor Tulevski van Sionsberg benadrukte de belofte die in het begin van zijn start in Dokkum werd gemaakt. De belofte om meer zorg naar Dokkum te halen. "Sionsberg is niet meer het kleinste noodlijdende ziekenhuis van Nederland". Hij wees op de innovaties die in de afgelopen jaren ontwikkeld zijn. "Sionsberg is klaar voor de volgende stappen."

Bestuurder Melvin Mac Gillavry wees op het feit dat er momenteel geen mogelijkheden zijn om buiten kantooruren gebruik te maken van de diverse afdelingen. De toegang tot diagnostiek en medisch specialisten moeten ook na 17.00 uur beschikbaar worden voor huisartsen. Alles draait om mensen die directe hulp nodig hebben waarbij het gaat om de zogenaamde laagcomplexe zorg. Sionsberg denkt dat deze groep goed bediend kan worden (samen met huisartsen) vanuit de nieuwe spoedpost.

Het idee is dat de huisarts 'in the lead' is waarbij de huisarts in Sionsberg gebruikmaakt van bijvoorbeeld een SEH-specialist en diagnostiek in Sionsberg. Dit betreft bijvoorbeeld radiologie en onderzoek in het laboratorium. Laagcomplexe zorg omhelst bijvoorbeeld: botbreuken, wonden en buikpijn. Bij complexere zorg moeten patiënten alsnog naar de ziekenhuizen in Drachten of Leeuwarden.

Steven Hofenk van De Friesland liet weten dat zij de komende drie jaar de spoedpost willen financieren. Sionsberg moet volgens hem een innovatieve laagcomplexe zorg neerzetten. Hofenk wil dat eerst het concept goed wordt neergezet waarna er een beoordeling gaat plaatsvinden. "Ik hoop dat het een succes is waarbij meer zorg deze kant op trekken." De Friesland is de enige zorgverzekeraar die betrokken is. Hoeveel geld ermee gemoeid is, wilden ze niet openbaar maken.

Niet spoedeisende hulp
In de vergadering uitte mevrouw Schaafstal (PvdA) haar zorgen over het feit of mensen weten of het nu echt gaat over spoedzorg. Ze is bang dat mensen naar Sionsberg rijden met problemen waar de spoedpost niet voor is. Melvin Mac Gillavry gaf toe dat er geen sprake is: "We hebben het hier niet over spoedeisende hulp." Hij liet weten dat het vooral de huisarts meer ondersteuning wordt gegeven.

Er moet wel onderscheid gemaakt worden in de 'dag situatie' en 'avond situatie'. In de avond zal de Dokterswacht het eerste contact worden voor patienten. Overdag is dat anders omdat Sionsberg dan geopend en bereikbaar is. De meeste specialisten zijn dan aanwezig. "Deze afstemming moet nog wel plaatsvinden met de Dokterswacht" aldus Melvin Mac Gillavry. De spoedpost is geopend tot 23.00 uur.

Igor Tulenvski sloot de persconferentie af met een oproep aan de bevolking om bij elke zorgvraag waarbij er wordt doorverwezen, om dringend te vragen of die hulp niet in Sionsberg geleverd kan worden. Want we hebben uw steun nodig en we moeten zorgen dat de kwaliteit die hier wordt geboden wordt erkend en Sionsberg staat garant dat de burgers de beste zorg krijgen die mogelijk en beschikbaar is, in samenwerking met alle partners in de regio en breder.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

4,4 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.