-0,9 °C

De ghb waarmee werd gedeald, fabriceerde de Harkemaster zelf

Dealer uit Harkema (20) wil graag van de drugs af

di 15 september 2020 15.00 uur

LEEUWARDEN -

Een 20-jarige dealer uit Harkema wil zelf graag van de drugs af. Dat zei de man dinsdag tijdens de behandeling van zijn strafzaak. Het Openbaar Ministerie (OM) dagvaardde hem omdat hij vanaf juli 2018 tot 22 april van dit jaar speed en ghb zou hebben gedeald.

Plek in verslavingskliniek
De Harkemaster gebruikt sinds zijn veertiende, hij was verslaafd aan ghb. Daar is hij nu vanaf en dat wil hij zo houden. Per 1 oktober is er plek voor hem in een verslavingskliniek, daar wil hij graag naar toe. De officier van justitie vond dat hij die kans moet krijgen en eiste een celstraf die gelijk is aan het voorarrest - op 1 oktober is dat 162 dagen - plus een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

“Ik wil mijn leven opbouwen”
Na de opname zou de Harkemaster ambulant behandeld moeten worden en komt hij in een begeleid wonen-traject. "Het is een kans die ik met beide handen aangrijp. Ik wil mijn leven opbouwen", zei de Harkemaster. Op 24 april doorzocht de politie zijn woning en stuitte op een grote hoeveelheid harddrugs: bijna een halve kilo speed en ruim drie liter ghb.

Gootsteenontstopper en velgenreiniger
De ghb fabriceerde de Harkemaster zelf. De officier noemde het "onvoorstelbaar", dat de man wist wat er in ghb zit - gootsteenontstopper en velgenreiniger - en dat hij het spul evenzogoed verkocht. "Het is zwaar verslavend en dat doet u niet alleen uzelf aan, maar ook anderen", aldus de officier.

Speed versneden
De Harkemaster heeft ook drugs aan minderjarigen verkocht, volgens hem was dat wel alleen speed. Van de ghb verkocht hij gemiddeld een halve liter per week. Een jongen die had verklaard dat hij voor hem had gedeald, had volgens de verdachte gelogen. De jongen had ook verklaard dat de Harkemaster de speed versneed. Ook gelogen, volgens de Harkemaster.

Auto meegepikt
In de nacht van 12 op 13 oktober had hij ongevraagd de auto van de vriend van zijn zus meegenomen. Op een rotonde in de Swanneblom in Drachten was hij rechtdoor gereden. Hij had de auto, die total loss was, in een weiland achtergelaten en de nummerborden eraf geschroefd. De Harkemaster beweerde dat hij die nacht niet onder invloed was. Hij had de auto meegepikt omdat hij geen rijbewijs had en hij wist dat hij toch geen toestemming zou krijgen. De eigenaar wil 1000 euro van hem maar volgens de Harkemaster was de auto dat niet meer waard.

De rechtbank doet op 29 september uitspraak.

 

Regionaal nieuws