Account
Logo
Zoeken
3.3 °C
Man (76) verdacht van ontucht met asielzoekers

Man (76) verdacht van ontucht met asielzoekers

di 15 september 2020, 12.45 uur

LEEUWARDEN - Een 76-jarige inwoner van de gemeente Smallingerland wordt ervan verdacht dat hij twee jonge asielzoekers heeft gedwongen tot het dulden van ontuchtige handelingen. De man ontkent niet dat hij seksueel contact heeft gehad met de jongens. Dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank zei hij dat het hem allemaal was overkomen.

Eis zes maanden cel
Officier van justitie Annemieke Kemkers gelooft de verdachte niet, zij is ervan overtuigd dat de man in juli 2016 en november 2017 bij twee jeugdige bewoners van het Drachtster azc tegen hun wil seksuele handelingen heeft gepleegd. Kemkers eiste, rekening houdend met de ouderdom van de zaken en de leeftijd van de verdachte, zes maanden cel plus achttien maanden voorwaardelijk.

Man zou omgeving laten zien
De zaak kwam aan het rollen toen een asielzoeker uit Mali, de jongen was net achttien geworden, zich begin november 2017 op het azc in Drachten meldde bij een medewerker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De jongen zei dat hij een dag eerder met een oudere man mee was geweest in de auto. De man zou hem de omgeving laten zien. Op een verlaten weggetje, in de buurt van Burgum, had de man de jongen opgedragen zijn broek naar beneden te doen, waarop de man hem had afgetrokken.

Verdachte: 'Ik heb ermee geholpen'
Dat laatste ontkende de verdachte niet, maar de jongen zou uit zichzelf zijn begonnen met zich af te trekken. Daar werd hij volgens zijn zeggen niet anders van. “Ik heb ermee geholpen, omdat hij dat mooi vond in mijn ogen. Ik dacht, dan zijn we daar maar weer vanaf”. Hij had ook een afspraak voor de volgende dag gemaakt. Dat wilde de jongen niet en daarom was hij naar de COA-medewerker gegaan. Die ging naar de plek van de afspraak en maakte een foto van de auto van degene waar de asielzoeker mee had afgesproken. Het was de auto van de verdachte.

Misbruikt in de woning van de verdachte
In maart 2018 volgde er een tweede aangifte. De politie hoorde een vijftienjarige asielzoeker als getuige in een mensenhandelzaak. De jongen zei dat dat hij in de zomer van 2016 door een oudere man was misbruikt in diens woning. Net als het eerste slachtoffer zou de man hem hebben aangesproken bij de Aldi in Drachten. De jongen was meegegaan naar de woning van de verdachte, waar hij tegen zijn wil door de man in de slaapkamer zou zijn afgetrokken. De man zou hem letterlijk de slaapkamer hebben ingetrokken.

'Hartstikke stom achteraf'
Ook dit ontkende de verdachte, hij gaf alleen toe dat hij en de jongen met ontblote piemels tegen elkaar aan hadden staan “rijden”. “Hartstikke stom achteraf”, aldus de verdachte. Beide slachtoffers hadden verklaard dat ze bang waren. Dat is niet zo vreemd, vond de officier. Volgens Kemkers creëerde de verdachte een afhankelijke situatie en durfden de jongens zich niet te verzetten. Het tweede slachtoffer had er aan gedacht om van zich af te slaan. Maar hij was bang dat hij de verdachte dood zou slaan en vervolgens niemand zou geloven wat er werkelijk was gebeurd. De reclassering maakt zich zorgen: de verdachte zou mooi weer spelen en niet willen erkennen wat er werkelijk aan de hand is. De reclassering adviseert een behandeling.

De rechtbank doet op 29 september.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
25.7%
Nee  
55.8%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!