Account
Logo
Zoeken
5.5 °C
Smallingerland in actie tegen bezuiniging rijk

Smallingerland in actie tegen bezuiniging rijk

do 10 september 2020, 10.20 uur

DRACHTEN - De gemeenteraden in Nederland moeten in verzet komen tegen de voortdurende bezuinigingen van de rijksoverheid. Raadslid Piet Lesterhuis (GroenLinks) van Smallingerland vindt dat "het nu het moment is om een vuist te maken tegen de overschrijding van de kosten in de zorg." Hij kreeg dinsdagavond de steun van de hele gemeenteraad. Inzet is dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opnieuw met het kabinet gaat onderhandelen over extra geld voor de jeugdzorg. Het initiatief komt van de gemeente Zoetermeer, die alle gemeenten oproept tijdens het jaarcongres op 25 september een motie van die strekking te steunen.

"Met de precisie van een kaasschaaf" worden bezuinigingen doorgevoerd, aldus Lesterhuis. "Deze bezuinigingen voer je als gemeente niet zo maar uit als straks nog meer taken op ons afkomen. We staan onder enorme druk." Pvda'er Anton Pieters beaamde dat vorige acties richting rijk onvoldoende zoden aan de dijk hadden gezet. "Gemeenten kampen al jaren met tekorten. Er moet iets gebeuren."

D66-raadslid Roy Postma stemde in met het voorstel van GroenLinks, maar niet met aangekondigde acties, zoals het opzeggen van overleg als de uitkomsten anders zijn dan verwacht. "Je bent dan net een kind in een snoepwinkel, dat zijn zin niet krijgt." Lesterhuis verduidelijkte dat dergelijke stappen "niet de stok zijn om mee te slaan, maar een stok achter de deur". Het college van burgemeester en wethouders neemt de standpunten van de gemeenteraad in Smallingerland mee naar de online vergadering op 25 september aanstaande.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding





regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar


regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum