Account
Logo
Zoeken
7.2 °C

Verdachte: bloedproef is 'niet humaan'

wo 9 september 2020, 13.40 uur

LEEUWARDEN - Een bloedproef weigeren, bij een verdenking van rijden onder invloed van drank en/of drugs, mag niet lonen. "En daarom staan er forse straffen op", hield officier van justitie Achilles Damen een 27-jarige inwoner van Oudwoude voor. De Oudwoudster was medio maart in Dokkum door de politie langs de kant van de weg gezet.

'Niet humaan'
De man moest de speekseltest ondergaan. Daaruit bleek dat er vermoedelijk sprake was van drugsgebruik en mogelijk zelfs van een combinatie van verschillende drugs. Om dat vast te stellen, moest er bloed afgenomen worden, maar dat weigerde de Oudwoudster. De man zei tegen de politie dat hij het "niet humaan" vond om iemand een naald in de arm te zetten om bloed af te nemen.

Kans op ongeval neemt dramatisch toe
"Ik hou daar niet van", zei de Oudwoudster woensdag tegen rechter Klaas Bunk. "Als je onder invloed iemand het ziekenhuis in rijdt, is dat ook niet leuk", reageerde de rechter. Volgens de officier neemt de kans dat er een ongeval plaatsvindt bij een combinatie van drugs zelfs dramatisch toe.

Justitie kan verdachte twee jaar in de gaten houden
Damen eiste een werkstraf van 60 uur en een geheel voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden. Een eis met een achtergrond: door de voorwaardelijke ontzegging kan justitie de verdachte twee jaar lang - zolang de proeftijd duurt - in de gaten houden, aldus de officier. De rechter nam de eis over.

Er staan nog zaken open
De Oudwoudster is zijn rijbewijs kwijtgeraakt, dat ligt bij het CBR. Daardoor kan hij zijn werk als steigerbouwer alleen doen als hij met iemand mee kan rijden. De man moet meewerken aan onderzoeken van het CBR voor hij weer in aanmerking komt voor het rijbewijs. Er staan nog een paar zaken open, onder andere rijden zonder rijbewijs op de dag nadat hij in Dokkum was aangehouden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer