Account
Logo
Zoeken
5.2 °C
Covid-19: minder besmettingen, meer druk op testen
Drie mensen uit Tytsjerksteradiel testten deze week positief op Covid-19

Covid-19: minder besmettingen, meer druk op testen

vr 4 september 2020, 11.59 uur

LEEUWARDEN - Het coronavirus lijkt verder af te nemen in Friesland. Het aantal nieuwe besmettingen is voor de tweede week op rij aanzienlijk minder dan een week eerder. Deze week is het coronavirus bij 28 inwoners van de provincie aangetroffen. Dat is negen lager dan vorige week en minder dan de helft van de totalen uit de twee weken daarvoor. Wel is het aantal besmettingen nog aanzienlijk hoger dan in juni en juli, toen het onder de tien per week lag. De wachttijd voor een coronatest blijft door krapte bij de laboratoria langer dan gewenst.

Op de drie Friese testlocaties zijn deze week 4234 mensen langs geweest. Vorige week waren dit er 4094. Dit betekent dat de aanmeldingen voor de drie vaste testlocaties opnieuw zijn gestegen.

GGD Fryslân merkt dat de langere wachttijd tot frustraties leidt. Toch doet ze een beroep op iedereen om de richtlijnen te blijven naleven. Maak bij milde klachten een testafspraak en wacht de uitslag thuis af, ook al vraagt dit het nodige geduld. Dit is de enige manier om het virus snel te kunnen opsporen en in te dammen en daarmee erger te voorkomen. Vandaar dat de GGD er ook bij gebaat is dat de wachttijden snel afnemen.

Wie geen klachten heeft, krijgt het dringende verzoek zich niet te melden voor een test, hoe goed de reden voor een test ook kan zijn. Dit kan de druk op de testlocaties verminderen. Testen zonder klachten heeft volgens de GGD zeer weinig zin.

Voor het eerst in drie maanden meldden de ziekenhuizen deze week bij GGD dat er weer iemand in een ziekenhuis was opgenomen die positief was getest op corona. Dit was de 131e persoon uit Friesland die sinds begin maart met het virus in een ziekenhuisbed belandde. Het aantal overledenen met corona dat bij de GGD gemeld is, staat sinds begin juni op 69. In totaal zijn nu 832 Friezen positief getest op corona.

In de verpleeg- en verzorgingssector is de afgelopen twee weken bij geen enkele bewoner het virus aangetroffen.

Gemeentecijfers
Waar Leeuwarden vorige week 23 positieve gevallen kende, zijn dit er deze week 7. Heerenveen en Súdwest-Fryslân tellen er beide 5, Tytsjerksteradiel 3, Ooststellingwerf en Waadhoeke 2 en Dantumadiel, Harlingen, Opsterland en Smallingerland alle 1.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.3%
Geen mening  
29.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen