Logo
Zoeken
Zoeken
4.7 °C

De man is verdachte in een lopend onderzoek naar internationale drugshandel

Noardburgumer: 'Ik ben door het slijk gehaald'

wo 02 september 2020 17.25 uur

LEEUWARDEN - Een 41-jarige man uit Noardburgum heeft dinsdag een verklaring voorgelezen voor de meervoudige kamer op de rechtbank in Leeuwarden. Hij begon met de woorden: "Ik ben namelijk erg boos, verdrietig en vooral machteloos".

De Noardburgumer stond, samen met 10 verdachten, terecht in een pro forma zitting. Zijn voorarrest werd drie maanden geleden al verlengd en de rechtbank doet op 8 september een uitspraak over een nieuwe verlenging. De man is verdachte in een lopend onderzoek naar internationale drugshandel. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en wapenbezit. De man zou o.m. reisjes naar Thailand hebben gemaakt om een drugslijn naar Australië op te zetten. De financiering zou plaatsvinden via de Hells Angels. De verdachte zei dat het handel in SOJA betrof.

Evenals de vorige keer smeekte hij de rechtbank om de voorlopige hechtenis te schorsen om zijn bedrijf in Duitsland te redden. Hij heeft inmiddels een schuld van 70.000 euro en leende 30.000 euro van vrienden en familie om het bedrijf door te zetten. Op 8 september om 16.00 uur wordt duidelijk of de rechtbank zijn hechtenis schorst (of niet).

In totaal moesten elf mensen voorkomen in deze pro-forma zaak. De zaak is uniek, door de inzet van een burgerinfiltrant (CBI) door het Openbaar Ministerie (OM). Om vertrouwen te winnen had de infiltrant tientallen kilo's drugs van de verdachten gekocht.

De 41-jarige man uit Noardburgum las een verklaring met de volgende inhoud. Deze werd in één keer opgetekend terwijl hij sprak. Het kan zijn dat enkele woorden of zinnen ontbreken of zijn samengevat.


Ik ben namelijk erg boos, verdrietig en vooral machteloos. Omdat deze zaak nog lang niet inhoudelijk wordt behandeld duurt het nog lang voordat de waarheid boven tafel komt. Tot die tijd moet ik mij rustig te houden.

Mijn persoon is het afgelopen halfjaar door het slijk gehaald. En het was niet fijn. Elke keer je huis in de krant of op tv, als het om de bewuste drugstransporten naar Finland ging. Het is vreselijk. Helemaal omdat ik daar niet van wordt verdacht. Wat mij ook veel pijn deed, is dat ik mijn voorzitterschap bij de voetbalclub moest opgegeven vanwege de verdenkingen.

Door het coronavirus heb ik mijn kindjes van bijna 4 en 11 jaar oud al zes maanden niet kunnen zien. En die vragen dagelijks wanneer papa weer terugkomt. En ik kan u vertellen dat doet mij zoveel pijn. ... Dat gevoel maakt mij machteloos.

Zoals ik heb aangegeven komt het met mijn bedrijf in Duitsland niet goed .... en ik balanceer op het randje van faillissement. Van vrienden en familie heb ik 30.000 euro kunnen lenen om schulden af te lossen en voor het personeel.

De officier zei de vorige keer dat ik dan maar personeel moest inhuren maar helaas werkt het zo niet. Mijn werk bestaat voornamelijk uit de gunfactor en het kost jaren om een vaste klantenkring op te bouwen. Het is iets wat maar voor weinigen is weggelegd omdat je dit vak niet zomaar kunt leren. Het moet in je zitten. Ik heb dit vroeger vanuit huis meegekregen.

Wat betreft mijn zaak wil ik een paar dingen kwijt. Het witwassen is absoluut niet waar en nergens op gebaseerd behalve op de verklaringen van de CBI. Criminele organisatie raakt ook kant nog wal. Wat is dan mijn rol geweest in een criminele organisatie? Dat is in het dossier niet te ontdekken.

Mijn motief in Australië verhaal is helder en daarom heb ik de rechtbank ook de factuur betreffende SOJA inkoop gestuurd. Wapenbezit ben ik schuldig aan en ik ben mij ervan bewust dat ik hiervoor straf verdien. Ook was ik in bepaalde dingen naïef en daardoor is er misschien een verkeerd beeld ontstaan. Maar ik ben geen crimineel zoals het OM beweert.

Tot slot wil ik nog één ding kwijt en dat is iets wat ik mij al maanden afvraag. Hoe het mogelijk is dat het OM met een CBI in zee gaat waarvan bekend is dat hij slechthorend, minder valide, drugsgebruiker en HIV besmet is. Kortom deze man heeft veel geleden en daardoor heel erg gefrustreerd. Wat ook verklaard waarom hij mij in de val lokte. En dat doet pijn, want ik had altijd medelijden met deze man.

Ik heb geen verstand van de rechtspraak en vraag me af waarom het kon dat het OM deze CBI als betrouwbaar zag. Ik hoop dat de rechtbank mij één kans wil geven ..... en mij naar buiten laat gaan.

De officier van Justitie reageerde later nog op het betoog van de man uit Noardburgum. "Er wordt beweerd dat er SOJA rekeningen zijn verstrekt. Ik beschik er niet over...." Hij gaf ook aan dat het OM zich verzet tegen een eventuele schorsing. Zijn reactie op het mogelijk failliet gaan van zijn bedrijf en het niet zien van zijn kinderen door de coronaproblematiek was als volgend: "Dat is fors maar het strafvorderlijk belang is groot en dat weegt zwaarder...."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....