6,3 °C

Eind juli telde Friesland in totaal 11.317 WW-uitkeringen

Aantal WW-uitkeringen met 27% gestegen

do 20 augustus 2020 09.46 uur

LEEUWARDEN - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is met 27,4% gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Eind juli 2020 waren er in Friesland 2.434 nieuwe WW-uitkeringen ontstaan. Dit komt door de stijging van de WW in de eerste maanden na de corona-uitbraak. In de maanden maart tot en met mei verloren vooral veel jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract hun baan.

Lichte daling van juni naar juli: seizoenswerk
Eind juli telde Friesland in totaal 11.317 WW-uitkeringen. Dat is 3,3% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juli licht af, met 89 uitkeringen (-0,8%) ten opzichte van vorige maand. In juli speelt seizoenswerk een grote rol in de ontwikkeling van de WW. In sectoren als landbouw, groenvoorziening, horeca en bouw is het hoogseizoen. Veel uitzendkrachten, kelners en barpersoneel, schilders en personeel van hoveniersbedrijven vinden tijdelijk werk in een van deze sectoren.

In het onderwijs verloren juist veel leraren hun baan omdat tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar zijn beëindigd. De daling van de WW in de afgelopen maand doet zich vooral voor onder jongeren. Zij hebben vaker een kortdurende uitkering en werken vaker op tijdelijke basis in seizoenswerk. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Er zijn nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, zoals in techniek, zorg en ict. In horeca, verkoop, beveiliging, transport en logistiek zijn de personeelstekorten grotendeels voorbij.

Eind juli telde Nederland 300.801 WW-uitkeringen. Dat is 3,2% van de beroepsbevolking. Een jaar eerder telde Nederland nog 233.934 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW in Nederland op jaarbasis met 66.867 uitkeringen (28,6%).

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie