-1,2 °C
© WâldNet |  De komeet met een prachtige reflectie in het slootwater in natuurgebied bij Earnewâld

Komeet Neowise blijft komende tijd goed te zien

wo 15 juli 2020 11.11 uur

EARNEWâLD -

Voor wie graag naar de sterrenhemel kijkt, is het al een aantal dagen smullen. De komeet NEOWISE schittert in het noorden. De komeet trekt deze maand door ons zonnestelsel en is nog tot half augustus te zien. Soms belemmeren wolkenvelden het zicht, maar omdat NEOWISE urenlang aan de sterrenhemel staat, is er altijd wel een moment waarop de komeet zich toont. Hij is te zien in het noorden en de ster Capella schittert dichtbij de komeet.

Het hoogtepunt van NEOWISE is deze week. In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag 18 juli is de komeet het helderst en precies dan lijken we met brede opklaringen te maken te krijgen. De komeet is - zodra het donker wordt, zichtbaar maar het beste moment om hem te spotten is om 1:30 uur. Je moet dan naar het noorden tot noordwesten kijken. NEOWISE is zichtbaar met het blote oog, maar het is een beetje zoeken, omdat de komeet niet zo helder is als de sterren. Met een simpele verrekijker, telescoop of een goede camera is NEOWISE sowieso perfect te zien.

Wat is een komeet?
Een komeet is in feite een grote homp samengeklonterde stenen en ijs. Wanneer een komeet in de buurt van onze zon komt, begint het ijs te verdampen. De krachtige zonnestralen zorgen er dan voor dat de damp van de komeet weggeblazen wordt. Dit zien we als de staart van de komeet.

In tegenstelling tot vallende sterren, die meerdere keren per jaar te zien zijn, is een goed zichtbare komeet zeldzaam. Kometen komen zeker niet elk jaar voor. De bekendste komeet is waarschijnlijk Halley, die in 1986 voor het laatst te zien is geweest.

Kometen en vallende sterren hebben wel wat gemeen. Het gruis dat de komeet via zijn staart in ons zonnestelsel achterlaat kan uiteindelijk richting de aarde komen. Wanneer dit gruis in onze dampkring terecht komt, 'verbranden' deze deeltjes en dat zien wij als een vallende ster of meteoor.

Tips om komeet NEOWISE te zien

  • Het beste moment om NEOWISE te zien is aan het eind van de avond en aan het begin van de nacht, wanneer de zon onder is. Kijk dan naar het westen tot noorden.
  • De komeet is met het blote oog te zien, maar wel heel zwak. Met een verrekijker, telescoop of goede camera heb je het beste resultaat en kun je optimaal genieten van het schouwspel.
  • Zoek een donkere plek op, het liefst buiten de stad. Net als bij vallende sterren is het licht van een komeet relatief zwak en daardoor minder goed te zien bij kunstlicht.
  • Ook het licht van de volle maan werkt verstorend, waardoor je de komeet minder goed ziet. Nachten met nieuwe maan zijn dus de beste. Deze week gaan we naar nieuwe maan, dus nu is het een goed moment om te kijken.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.
  • Kleed je warm aan. Ook nu in de zomer, als je langdurig 's nachts buiten bent, krijg je het snel koud.
FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

-1,2 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.