0,4 °C

Grote machines leggen compleet nieuw spoor

ma 13 juli 2020 19.15 uur

FEANWâLDEN -

Met zwaar materieel wordt deze week een compleet nieuw spoor aangelegd tussen Hurdegaryp en Buitenpost. Hoewel de aanleg langzaam gaat, is het voor het aanwezige publiek spectaculair om te zien.

Afgelopen weekeinde werd begonnen in Hurdegaryp en maandag werd tussen Feanwâlden en Zwagerbosch gewerkt aan het spoor. Op de ene plek wordt het spoor verwijderd en verderop wordt een compleet nieuw spoor aangelegd met nieuwe spoorstaven, dwarsliggers en ballastgrind. Het oude spoor en dwarsliggers worden keurig opgeruimd. Het gaat in totaal om 15 kilometer spoor, drie wissels en zes overgangen.

ProRail maakt gebruik van grote spoorvernieuwingsmachines. De lange werktrein kan in één keer de spoorstaven en de dwarsliggers vervangen. De oude houten bielzen worden opgetild en vervangen door betonnen liggers. De machines kunnen op een traject van zo'n 8 kilometer het werk verrichten omdat hier voldoende ruimte is. De andere kilometers spoor worden op traditionele wijze vervangen."Met dit werk zorgen we voor een goede conditie van de sporen. Dat draagt bij aan het reiscomfort en een betrouwbare treindienst. Na het onderhoudswerk kunnen sporen weer decennia mee." aldus ProRail.

Van 11 tot en met 19 juli wordt er 24 uur per dag aan het spoor gewerkt zodat binnenkort de trein weer volop kan rijden. Vanaf eind december rijdt de Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden (ESGL).

Tijdens de werkzaamheden met zware machines is ook duidelijk geworden dat de ondergrond van het spoor ter hoogte van station Hurdegaryp extra aandacht nodig had. Dit komt door de vele regen volgend op de droge periode. Er is hier grondverbetering toegepast zodat het spoor er weer tijden strak bij ligt.

 

Regionaal nieuws

0,4 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.