Account
Logo
Zoeken
8.1 °C

Overvallers Dokkum wilden wiet en Gucci-trui

do 18 juni 2020, 16.41 uur

LEEUWARDEN - Samen met drie vrienden, twee Leeuwarders en een stadgenoot, had een Dokkumer (19) in oktober vorig jaar het plan opgevat om een wietdealer te beroven. ‘We hadden geen geld’, zei de Dokkumer donderdag tegen drie rechters van de Leeuwarder rechtbank. Op 19 oktober vorig jaar liep het gruwelijk uit de hand: de dealer, een 23-jarige Leeuwarder, werd neergestoken.

Plan en rolverdeling
De vier hadden een plan en een rolverdeling gemaakt: de Dokkumer kende de dealer en zou de koop sluiten. Hij zou de Leeuwarder bij het busstation in Dokkum ontmoeten en hem meenemen naar een afgelegen plek. Een 21-jarige stadgenoot zou op de uitkijk staan en de twee Leeuwarders, beide minderjarig, zouden de beroving uitvoeren. Ze zouden de dealer pepperspray in de ogen spuiten. Terwijl het latere slachtoffer een ‘testjoint’ draaide, sprongen de Leeuwarders uit de bosjes.

‘Ik dacht dit is foute boel’
Ze sloegen er meteen op los. Toen had de Dokkumer al de benen genomen. Hij was onder invloed van wiet, hasj en cocaïne en volgens zijn zeggen ‘aan het trippen’. Hij hoorde later dat de dealer was neergestoken. ‘Ik dacht dit is foute boel, hier gaan consequenties van komen’, zei hij. Hij zou niet hebben geweten dat een van zijn vrienden een mes had meegebracht. Het slachtoffer was beroofd van twee zakken wiet. Er was ook nog een Gucci-trui besteld, maar die zou hij later leveren.

Klaplong
De man was bij een café naar binnen gestrompeld. In het ziekenhuis bleek dat hij een steekwond in de borst had en een klaplong. De Dokkumer heeft een poosje in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in Scheveningen gezeten, momenteel zit hij op de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Franeker. Volgens gedragsdeskundigen heeft hij een ernstige stoornis in de vorm van (hard-) drugsgebruik. Hij gebruikte speed, xtc en cocaïne en hij is erg gevoelig voor psychoses. Hij heeft acht maanden gezeten en is volgens eigen zeggen nu drugsvrij. Hij zei dat hij zijn ouders heeft beloofd om van de drugs af te blijven.

PIJ-maatregel voor Leeuwarder
Om te zorgen dat hij niet weer in de fout gaat zou hij de behandeling in Franeker af moeten maken, waarna hij ambulant behandeld moet worden en begeleid moet gaan wonen. Officier van justitie Petra van der Vliet eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest – 234 dagen – plus 306 dagen voorwaardelijk, proeftijd drie jaar.

De zaak van de tweede Dokkumer wordt maandag pro forma behandeld. De zaak van de inmiddels 18-jarige Leeuwarder werd donderdagochtend achter gesloten deuren behandeld. In beide zaken, ook die van de Dokkumer, doet de rechtbank op 8 juli uitspraak.

Op 26 mei is de minderjarige Leeuwarder die het slachtoffer heeft neergestoken veroordeeld tot de PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof