Account
Logo
Zoeken
7.3 °C
Kunstwerk 'blauwe hond' in week tijd omstreden
Schets: Dedden & Keizer | Het leek zo mooi, een hondje dat licht in de duisternis bracht. Vooral de timing is volgens velen beroerd

Kunstwerk 'blauwe hond' in week tijd omstreden

vr 17 april 2020, 12.00 uur

BURGUM - De bekendmaking van de aankoop van het kunstwerk 'blauwe hond' voor Burgum heeft de gemoederen flink bezig gehouden. Tijdens de digitale raadsvergadering van de gemeente Tytsjerksteradiel leidde dit tot een aantal vragen. Alles draait om een drie meter hoge 'blauwe hond' met een lamp in de bek. Deze moet een plekje krijgen op het plein bij de Hillamaweg. Kosten: 75.000 euro.

De raadsleden vonden de 'timing' van de aankoop in de coronacrisis uiterst pijnlijk. Ook wilde een aantal raadsleden weten of de opdracht geannuleerd kan worden. Bovendien wilden ze weten hoe het proces rondom het kunstwerk verlopen is. Nynke Koopmans (PvdB) vond het onbegrijpelijk dat het geld voor het kunstwerk niet lokaal werd besteed maar naar een Deventers kunstenaarsduo ging.

Wethouder Willemsma gaf verheldering. Ze begreep de 'timing' maar gaf aan dat het proces al twee jaar gaande was. Het is onderdeel van het project Kansen in Kernen (KIK). Dit jaar moet dit afgerond zijn en daarom is het besluit genomen. Het kunstwerk zal pas in 2022 geplaatst worden, zo liet Willemsma weten.

Het kunstwerk werd al op 17 september gepresenteerd in De Pleats. Ondanks een uitnodiging in weekblad Actief en Kanaal 30 kwamen er maar twee geïnteresseerden. Dorpsbelang Burgum plaatste het daarna op Facebook, dat leverde twee reacties op. De bekendmaking op WâldNet leverde vorige week bijna 200 reacties op (site + Facebook). De meeste mensen waren niet positief.

"At keunst en jild by elkoar komt dan ropt dat fjoerwurk op" was de constatering van de wethouder. Ze benadrukt dat het college alleen heeft gefaciliteerd binnen het KIK-project. Binnen dit miljoenenproject werd een budget vrijgemaakt voor kunst. Een werkgroep in Burgum heeft vervolgens het kunstwerk geregeld.

Verder denkt wethouder Willemsma dat de opdracht al verleend is en dat het niet meer geannuleerd kan worden. Ze hield een 'slag om de arm' en moest dit nog wel navragen binnen de organisatie. Hoe dan ook, op 23 april zullen de raadsleden een stem uitbrengen over het kunstwerk. In deze motie dringen VVD en Partij voor de Boeren aan op annulering.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.1%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.1%
Geen mening  
29%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!