Account
Logo
Zoeken
8.4 °C
Verdachte (16) dodelijke steekpartij langer vast
De verdachte probeerde met zijn maat het slachtoffer te beroven, dat mislukte. Een ontmoeting volgde in McDonald's en later vond de steekpartij plaats in de binnenstad

Verdachte (16) dodelijke steekpartij langer vast

wo 1 april 2020, 16.20 uur

LEEUWARDEN - De inmiddels 16-jarige jongen uit Gorredijk die wordt verdacht van het neersteken van de 16-jarige Roan Brilstra uit Drachten, blijft in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank woensdag tijdens de pro formazitting besloten.

Zaak aangehouden
Vanwege de onduidelijkheden rondom het verloop van de maatregelen met betrekking tot de coronacrisis heeft de rechtbank besloten om de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden, met een maximum van drie maanden, met als streefdatum voor de inhoudelijke behandeling 28 mei 2020.

Verdachten deden berovingen
Naast doodslag wordt de jongen ook verdacht van het, gezamenlijk met de andere verdachte, treffen van voorbereidingshandelingen voor het plegen van berovingen. Zij zouden met opzet een steekwapen bij zich hebben gehad dat ter afdreiging gebruikt zou kunnen worden bij een beroving.

Daarnaast staat op de vordering gevangenhouding de poging beroving in vereniging. De jongens zouden eerder die avond dwingend om geld hebben gevraagd aan twee jongens (waaronder het latere slachtoffer). De verdachten hebben niets gekregen van de twee jongens.

Na mislukte poging volgde ontmoeting in McDonald's
Na de poging beroving zijn het latere slachtoffer en zijn maat naar de McDonald's gegaan. Daar liepen de emoties hoog op. De jongens besloten hun belagers op te zoeken om verhaal te halen. Op beelden is te zien hoe zij de twee jongens die hen wilden beroven in de binnenstad van Drachten van achteren aanvallen en mishandelen.

Bij deze confrontatie is door de jongen uit Gorredijk gestoken, wat 16-jarige jongen uit Drachten uiteindelijk fataal is geworden. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De 15-jarige vriend van het slachtoffer die heeft deelgenomen aan deze confrontatie, is hierover ook als verdachte gehoord. Het OM moet ten aanzien van zijn aandeel nog een vervolgingsbeslissing nemen.

De inhoudelijke behandeling staat op dit moment gepland voor 28 mei 2020. Dit betreft een besloten zitting. De rechtbank behandelt de zaak van de 16-jarige jongen uit Gorredijk en de zaak tegen de 14-jarige verdachte uit Drachten bovendien niet gelijktijdig.

Eerder schorste de rechtbank de voorlopige hechtenis van de 14-jarige. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de doodslag omdat hij het gebruikte steekwapen had meegenomen. Ook hij wordt verdacht van de poging beroving in vereniging en de voorbereidingshandelingen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18%
Geen mening  
27%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog