Account
Logo
Zoeken
9.1 °C

Brandstichting Tesla's februari voor de rechter

di 14 januari 2020, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een 33-jarige ex-inwoner van Harkema die ervan wordt verdacht dat hij in maart en april 2018 tot twee keer toe de Tesla van advocaat Cynthia Grondsma uit Joure in brand heeft gestoken, moet zich eind februari voor de rechter verantwoorden. Tijdens een zogeheten pro forma-zitting maakte de rechtbank dinsdag bekend dat de zaak op 28 februari vanaf 10 uur ‘s ochtends inhoudelijke behandeld zal worden.

ADHD en autisme
De Noordwoldiger is ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) geweest. Het rapport van het PBC is naar verwachting over twee weken klaar. De Noordwoldiger kampt met de nodige psychische problemen, hij heeft ADHD en autisme en hij is zwakbegaafd.
Hij heeft een strafblad van 22 pagina’s. Behalve dat hij een aantal diefstallen zou hebben gepleegd, wordt hij ervan verdacht dat hij in de nacht van 4 op 5 maart 2018 de Tesla van advocate Cynthia Grondsma in Joure in brand zou hebben gestoken. Ruim een maand later, in de nacht van 18 op 19 april, zou hij dat opnieuw hebben gedaan. De auto’s stonden vlakbij een woning en de bewoners lagen in bed.

Verband met faillissement
De advocaat was curator bij het faillissement van de CMS-werf in Leeuwarden. Het is vooralsnog niet bekend of er een verband is tussen het faillissement en de brandstichting. De verdachte heeft de brandstichtingen ontkend, maar er zijn paar getuigen bij de rechter-commissaris gehoord die voor hem belastende verklaringen zouden hebben afgelegd. De man zou zelf ook gezegd hebben dat hij de autobranden in Joure had ‘gedaan’.

Jeugd-tbs
Hij is eerder veroordeeld voor brandstichting: in 2004, hij woonde toen nog in Harkema, had hij na een inbraak een boerderij in brand gestoken terwijl de bewoner lag te slapen. In 2006 legde de rechtbank de PIJ-maatregel op – ook wel jeugd-tbs- genoemd – nadat hij de auto van zijn ouders in brand had gestoken. Toen al werd door deskundigen de mogelijkheid van het opleggen van tbs met dwangverpleging geopperd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost