7.7 °C

Harkema-Opeinde klopt Kootstertille

zo 17 november 2019, 17.43 uur

HARKEMA - De wedstrijd tussen Harkema Opeinde-Kootstertille mondde zaterdagmiddag uit in een duel dat alle kenmerken had die een derby typeren: hoogstaand voetbal was er niet veel te bespeuren, de spanning en inzet vergoedde veel. De streekgenoten maakten er een prachtig voetbalgevecht van. In een open wedstrijd trokken de Harekieten met 2-1 aan het langste eind. Niet omdat de "De Heide" veel beter voetbalde of meer kansen kreeg dan de Tilsters. Het was de over-mijn-lijk-mentaliteit die doorslaggevend was. Door voor elke grasspriet te vechten en de ziel en zaligheid in elk duel te leggen, hielden de groengelen de punten in eigen huis.

Van meet af aan liet Kootstertille zien waarom het al vijf duels op rij ongeslagen was. De kanaaloeverbewoners hadden de zaakjes redelijk onder controle. Harkema-Opeinde was aan de bal onrustig. Desondanks was de eerste grote kans voor de thuisploeg. Na een lange bal was het wachten op het vlagsignaal van de Kootstertille-grensrechter. Dat kwam niet, waardoor Albert Veenstra vrije doorgang kreeg. Besluiteloosheid speelde Veenstra parten. Een Tilster verdediger redde de situatie. Zo rond het kwartier was er aan de andere zijde van het veld voor het eerst gevaar.

Een voorzet van Gerbrand Waaksma werd teruggelegd op Jouke Waaksma. De inzet die volgde was listig, maar bleek een prooi voor de prima keepende André de Graaf. De aanval liep door. Een handsbal leverde voor de Tilsters een vrije bal op. Deze door Gerbrand Waaksma genomen trap plofte via de muur in de winkelhaak: 0-1 na exact een kwartier spelen. Vier minuten later had de doelpuntenmaker zijn tweede treffer in het Harkemaster netje liggen. Het bleek alleen geen geldig doelpunt en werd afgekeurd. Gezien het gebrek aan protesten bij de bezoekers een terechte beslissing.

Nadat Jouke Waaksma in kansrijke positie hoog over schoot, kreeg Kootstertille in minuut 33 een nog fraaiere kans om verder afstand te nemen. Na niet al te sterk verdedigend werk aan thuiszijde kreeg Harmen Tabak vrij baan richting keeper De Graaf. De doelwachter van de groengelen redde bekwaam. Vier minuten later was het eindelijk weer de beurt aan Harkema. Na goed storend werk van Albert Veenstra en Daniël Postma ging Hille Postma alleen op keeper Merkus af. De gelijkmaker bleef uit. Merkus redde met de voet. De laatste kans van het eerste bedrijf zou voor De Tilsters zijn. In mooie positie staand knikte Jouke Waaksma een voorzet van Frans Kuipers over.

In de tweede helft leek de lijn zoals die zich in de eerste helft af liet tekenen zich door te zetten. Harmen Tabak was vier minuten na de helftwisseling dicht bij de 0-2. Uit een steekpass van Gerbrand Waaksma schoot Tabak rakelings voorlangs. Dat het soms raar kan lopen in de voetballerij, wezen de vier minuten na deze gemiste kans uit.

In een tijdsbestek van 215 seconden boog Harkema - tot dan toe de onderliggende partij - de achterstand om in een voorsprong. Eerst was het Daniël Postma die uit een pass van Alex van der Tuin de bal met een strak schot in de verre hoek legde. Een doelpunt dat vrijwel identiek was aan Postma's treffer tegen WTOC veertien dagen eerder. Kort hierop was het de aangever zelf die doeltreffend was. Op een metertje of 25 van het vijandelijke doel kreeg Harkema-Opeinde een vrije trap te nemen. De pegel van Van der Tuin leek richting te ontberen. De technicus had de streep voorzien van een verraderlijke curve, die doelman Merkus te machtig was. Recht door het midden zeilde het leder in de touwen: 2-1.

Kootstertille was aangeslagen, maar ging snel op zoek naar de gelijkmaker. Jouke Waaksma was er twee keer dicht bij, maar schoot respectievelijk naast en over. Daarna bleek dat Harkema zich aan de rol van de onderliggende partij ontworsteld had. Het anticipeerde steeds prima op de tweede bal en kreeg een handvol redelijke tot prima kansen de zege veilig te stellen. Alex van der Tuin (2x), Paul van der Heide, Chris Hoeksma en Daniël Postma slaagden er stuk voor stuk niet in de marge op 2 te brengen. Kootstertille zette in de slotfase alles op alles. Hectisch werd het nog meerdere keren voor de Harkema-veste, maar inmiddels had de thuisploeg iets onoverwinnelijks over zich gekregen.

Het was bewonderenswaardig hoe overal op het veld in groengeel gestoken voetballers hun hele lijf en leden in de strijd gooiden. Slechts eenmaal stond Kootstertille op het randje van de gelijkmaker. Dit gebeurde in de 77ste minuut. Na een snel genomen hoekschop van Harmen Tabak nam Gerbrand Waaksma het doel onder vuur. Keeper De Graaf was geslagen en de poging zou zonder meer in een treffer hebben geresulteerd, ware het dat Cris Alma zich als reddende engel ontpopte en de bal over kopte. Ondanks tien minuten blessuretijd slaagde Kootstertille - inmiddels in ondertal na een tweede gele kaart van Simon Spinder - er niet in een bres in de Harkemaster veste te krijgen.

Helft 1 was voor Kootstertille, helft 2 was voor Harkema-Opeinde. In de derde helft louter winnaars. Harkema-Opeinde en Kootstertille gaven het voorbeeld hoe het in het amateurvoetbal hoort te gaan: 90 minuten strijd en daarna gebroederlijk het feest in. Voor het eerst in bijna twee jaar tijd prijkt Harkema-Opeinde in de top-5 van de vierde klasse. Minstens zo verheugend is de terugkeer van Gerard Spinder, die na een nare knieblessure zaterdagmiddag na 11 maanden in het vlaggenschip terugkeerde. Volgende week reist "De Heide" af naar ODV, door velen betiteld als de best voetballende ploeg van klasse 4B. Alsof dat niet genoeg is, komt een week later koploper - en door de ontwikkelingen zaterdagmiddag periodewinnaar - RWF in Harkema op visite. Wedstrijden om naar uit te zien voor de ploeg van trainer Jan van Dijk.