Account
Logo
Zoeken
6.5 °C
Foto: Fokke Jongsma |  Donderdagavond is Marije benoemd door de gemeenteraad en door burgemeester Hayo Apotheker geïnstalleerd.

Marije Adema geïnstalleerd als Kinderburgemeester

do 7 november 2019, 20.44 uur

KOLLUM - Marije Adema (11) uit Westergeest van de school CBS De Bining is de eerste Kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Achttien jongens en vijfentwintig meisjes meldden zich aan voor deze functie. Na een tussenronde bleven er 10 kandidaten over voor de eindronde van de Verkiezing Kinderburgemeester die op woensdag 6 november is gehouden. Daar kwam Marije als winnaar uit de eindstrijd. Donderdagavond 7 november is Marije benoemd door de gemeenteraad en door burgemeester Hayo Apotheker geïnstalleerd.

Maar liefst 43 enthousiaste leerlingen uit de gemeente Noardeast-Fryslân hadden zich aangemeld om de eerste kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân te worden. Het gaat om leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisschool. Uit de dorpen hadden zich 25 leerlingen aangemeld en uit de stad Dokkum waren er 18 aanmeldingen gekomen.

Veel aanmeldingen en tussenronde
Omdat er zoveel aanmeldingen waren, kon niet iedere kandidaat worden uitgenodigd voor de eindronde Verkiezing Kinderburgemeester. Daarom is er eerst een tussenronde gehouden. Aan de kandidaten is gevraagd een kort filmpje te maken over wat zij graag anders willen voor een leuke toekomst in hun dorp of stad. De jury, bestaande uit burgemeester Hayo Apotheker en de gemeenteraadsleden Manon van der Meij en Barbara Wijbenga, hebben vervolgens 10 kandidaten uitgekozen die mee mochten doen aan de eindronde.

Verkiezing

Op woensdagmiddag 6 november was de eindronde Verkiezing Kinderburgemeester in de raadszaal van het gemeentehuis in Kollum. De 10 enthousiaste kandidaten gaven allemaal een korte presentatie waarin zij aangaven waarom zij geschikt waren om de eerste kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân te worden. De jury heeft vervolgens drie kandidaten uitgekozen die door mochten naar de finaleronde. De drie finalisten kregen ter plekke een opdracht om een korte presentatie te geven over een onderwerp. Na deze finaleronde maakte juryvoorzitter Manon van der Meij de winnaar bekend!

Benoeming en Installatie

Op donderdagavond 7 november heeft de gemeenteraad in zijn vergadering It Beslút Marije benoemd tot kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarna heeft burgemeester Hayo Apotheker Marije geïnstalleerd. Dit gebeurde door het afnemen van een belofte en het omhangen van het keten van de kinderburgemeester.

Wat ging er aan vooraf

Alle lagere scholen van de gemeente Noardeast-Fryslân hebben een speciaal lespakket voor de groepen 7 en 8 ontvangen, met daarin o.a. aanmeldformulieren voor leerlingen, posters en lesmateriaal. Raadsleden zijn desgewenst naar een school geweest om te vertellen over de gemeenteraad en het werk dat de raadsleden doen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!