8 °C
Harkema-Opeinde wint met 0-2 in Garyp

zo 27 oktober 2019, 13.37 uur

GARYP - Aan de Buorren in Garyp heeft Harkema-Opeinde de tweede competitiezege van het seizoen 2019/2020 geboekt. V en V’68 werd met 0-2 geklopt. Een gelijkspel had de verhouding beter weergegeven. Harkema liet in het tweede bedrijf weliswaar enkele aardige kansen onbenut. Het aantal kansen dat de thuisploeg liet liggen was minstens gelijk aan dat van de groengelen. Mede dankzij een voortreffelijk keepende André de Graaf werd geen enkele hiervan benut. Nadat bij de vorige drie verliespartijen het gevoel was dat er meer in had gezeten, was er geen Harekiet die er om maalde dat er nu ietwat geflatteerd drie punten werden gepakt.

Het was voor trainer Jan van Dijk puzzelen om een verdediging in elkaar te flansen. Dankzij geblesseerden en afwezigen ontbraken er liefst vier verdedigers op het appèl. De gelegenheidsdefensie die werd geformeerd hield zich in het eerste bedrijf prima staande. Het grootste gevaar aan Gariper zijde – de rappe Berend Wijmenga – werd door Dennis Postma vakkundig aan banden gelegd. Desondanks kreeg Wijmenga in de 37ste minuut een uitgelezen mogelijkheid zijn team op voorsprong te zetten. Een voorzet van hem kwam van dichtbij op de hand van Dennis Postma.

Arbiter De Jong wees naar de stip. Een zware sanctie, maar gerechtigheid geschiedde. Keeper De Graaf stopte de elfmetertrap. Voor een bijna leeg doel jakkerde Wijmenga de rebound via de lat over het vangnet. Voor het overige was er in de uiterst matige eerste 45 minuten bar weinig te beleven voor beide doelen. V en V kwam hooguit tot wat mogelijkheden die met pijn en moeite het predicaat speldenprik kunnen krijgen. Harkema slaagde hier helemaal niet in. Na de rust zou dat veranderen.

Na een goede actie van Alex van der Tuin – hij veroverde de bal en legde deze over de vijandelijke defensie – verscheen Daniël Postma in kansrijke positie voor het Gariper doel. De volley van Postma ging hoog over. Even later kon Hille Postma vanuit vergelijkbare positie keeper Nijhuis niet verontrusten. Weer even later wist Daniël Postma zijn lob niet de juiste richting mee te geven toen hij alleen op pad werd gestuurd door Alex van der Tuin.

Pas in de 63ste minuut werd Vlug en Vaardig weer gevaarlijk. Na een voorzet van Rik Toering kwam Harkema-doelman De Graaf in de clinch met een aanvaller van de thuisploeg. De bal caramboleerde voor het hoofd van Berend Wijmenga. Die schrok kennelijk van deze kans. Voor een bijna leeg doel kopte hij ver naast. Drie minuten later fungeerde De Graaf twee keer als reddende engel. Na een steekpass bleef de Harkemaster-goalie in een één-op-één situatie de baas. Uit de scrimmage die hierna ontstond ranselde hij het leder nogmaals uit het doel. Hoe kostbaar deze reddingen waren, bleek twee minuten later.

In de 68ste minuut was het Harkema dat toesloeg. Een bal van achteruit viel over de V en V-defensie. Dit leek geen problemen op te leveren voor de gastheren. Dat veranderde toen Daniël Postma de turbo aan zette. Postma glipte langs de laatste verdediger, pikte het balletje mee en knalde deze onder keeper Nijhuis door in de touwen. Meteen na de 0-1 had Hilbrand Benedictus de marge kunnen verdubbelen.

Na een prima pass van Fokko Spinder stond Benedictus oog in oog met de keeper. Met de vingertoppen redde Nijhuis. Negen minuten later haalde Benedictus alsnog zijn gram. V en V slaagde er toen niet in een verre uittrap van keeper De Graaf te onderscheppen. Het speeltuig stuiterde rustig door, waarna Benedictus er mee aan de haal ging. In eerste instantie raakte Benedictus de voeten van de doelwachter. Vanuit de rebound legde hij de bal uit een bijna onmogelijke hoek alsnog in de touwen.

Harkema speelde toen een gewonnen wedstrijd. V en V probeerde nog wel wat te forceren. Twee gevaarlijke pogingen van Rik Toering werden uitstekend verijdeld door uitblinker De Graaf. Aan de andere kant had Harkema ook zomaar nog een derde keer de roos kunnen treffen. Een perfect uitgevoerde counter had een beter lot verdiend dan het van richting veranderde schot van Alex van der Tuin dat naast dwarrelde en Hilbrand Benedictus liet het na om alleen voor het doel af te drukken. Het deed de Harekieten geen pijn dit keer.

Nadat Harkema-Opeinde de afgelopen weken aardig was gezakt op de ranglijst – voor wat dat waard is na 4/5 wedstrijden – is een driepunter al wat telt. Vorig seizoen was een overwinning in Garyp de opmaat naar een uitstekende serie wedstrijden. Of dat nu weer zo is, moet blijken. Hoewel er wat inzet betreft nooit iemand verzaakt, gaat over het geheel nog steeds veel mis. Door de overwinning dit weekend is de druk, voor zover die er was, afgenomen. Komende week stuit Harkema op WTOC, een tegenstander die eveneens meer had verwacht van de competitiestart. Het uitgangspunt voor beide teams is simpel: aanhaken bij de subtop of voorlopig naar onderen blijven kijken.