8.1 °C

Harkema-Opeinde bijt te laat in Dokkum

zo 13 oktober 2019, 20.25 uur

DOKKUM - De seizoenstart heeft Harkema-Opeinde niet gebracht wat er van werd gehoopt. Speelronde 4 leverde de Harkemasters dit weekeinde de derde nederlaag op. Meer nog dan bij de vorige twee verliespartijen, leefde het gevoel dat er meer te halen was geweest. Halverwege stonden de groengelen op het Harddraverspark volkomen onnodig met 2-0 achter. Die tegenvaller leek Harkema in het tweede bedrijf niet te boven te komen. Toen het jonge elftal in de slotfase de schroom van zich afgooide, gloorde er alsnog een punt. Dat kwam er niet. Dokkum zegevierde met 3-2.

De beginfase was van beide kanten niet best. Mede door het glad ogende veld waren er zelden langlopende combinaties te bespeuren. Meer dan eens verdwenen breedtepasses over de zijlijn. Het was vanuit het niets toen Harkema in de 12de minuut op 0-1 dacht te komen. Fokko Spinder krulde een vrije trap uitstekend voor het Dokkumer doel langs. Bij de tweede paal dook Daniël Postma op, die de bal keurig tegendraads binnen werkte. Helaas voor de bezoekers kreeg het doelpunt geen gestalte. Arbiter Vonk volgde het vlagsignaal van zijn assistent op en keurde de treffer af wegens buitenspel. Een op zijn zachtst gezegd twijfelachtige beslissing.

Het is tekenend voor de fase waarin Harkema-Opeinde zit dat het eerste gevaar van de gastheren vijf minuten later meteen werd omgezet in een doelpunt. Nick de Bruin bracht een corner in. André de Graaf zag - gehinderd door enkele verdedigers - de bal te laat. De hoekschop vloog rechtstreeks binnen. De ploeg van trainer Jan van Dijk verwekte de tik prima. In minder dan tien minuten tijd waren er twee uitgelezen mogelijkheden de stand in evenwicht te brengen.

Goed storend werk van Albert Veenstra bracht een Dokkumer verdediger zodanig in paniek dat hij het leder in de voeten schoof van Daniël Postma. Die schoot vogelvrij, op een metertje of vijf van het doel, op de voeten van keeper Van der Werff. Kort hierop had Postma het vizier opnieuw niet op scherp, toen hij na een vrije trap van Albert Veenstra vrij voor de keeper kwam te staan. De volley van dichtbij ging over. In minuut 32 kwam aan de orde hoe duur deze missers waren. Na een lichte overtreding in de zestienmeter - vasthouden van de tegenstander - kregen de stedelingen een strafschop. Martijn Jongeling schoot raak.

De 2-0 werkte door als een mokerslag bij de gasten. Lange tijd werd er nauwelijks iets gecreëerd. Omdat ook Dokkum niet verder kwam dan enkele zeer lichte speldenprikken, kabbelde de wedstrijd op een niet al te hoog niveau richting het einde. Het inbrengen van Paul van der Heide vlak na het uur bracht nieuw elan bij de Harekieten.

Na een combinatie met de invaller zag Hille Postma een van richting veranderd schot rakelings naast de paal rollen. Toen even later ook krachtpatser Albert Veenstra richting front werd gestuurd, leek er bij Harkema eindelijk de overtuiging te zijn dat er nog iets te halen viel. Het zou tot de 82ste minuut duren voor er eindelijk werd toegehapt. Paul van der Heide bracht de bal in, Hille Postma kwam niet tot een schot. Achter Postma stond Albert Veenstra klaar, die de bal in de touwen schoot.

Veenstra was drie minuten later heel dicht bij de gelijkmaker. De kopbal die hij produceerde uit een voorzet van Paul van der Heide, spatte op de paal uiteen. Uit de rebound nam Hille Postma het doel onder vuur. Op de doellijn werd redding gebracht. Een minuut later een curieus moment, dat bijna uitmondde in een doelpunt voor de Harekieten. Een steekpass van Paul van der Heide werd half onderschept en leek de doelhoek in te waaien. Ternauwernood bracht doelman Van der Werff redding.

Het spelletje dat Harkema speelde, zorgde er voor dat Dokkum de nodige ruimte kreeg de partij te beslissen. Nadat Martijn Jongeling en Ate Sander van der Ploeg aardige mogelijkheden op de beslissing lieten liggen, haalde Nick de Bruin in de 90ste minuut wel de trekker over. Het pleit voor "De Heide" dat het na de 3-1 vol overgave doorzette. Zowaar leverde dit de 3-2 op van Paul van der Heide. De tijd die resteerde na deze treffer, was te kort om een punt uit het vuur te slepen.

Opnieuw lege handen voor Harkema-Opeinde. Om te spreken van een verloren middag, is overdreven. Groot pluspunt was zonder meer de terugkeer van Fokko Spinder in de basiself. Na een slepende blessure die Spinder meer dan 13 maanden uit het Harkemaster vlaggenschip hield, en groot gedeelte van het voetbalveld, is de vuurvreter terug. Op langere termijn gaat deze terugkeer zonder meer zijn vruchten afwerpen. Als Harkema blijft werken zoals het dat zaterdag met name in de slotfase deed, valt het kwartje binnenkort vanzelf de goede kant uit. Dat deed het vorige jaar na een stroeve start uiteindelijk ook.