Account
Logo
Zoeken
4.5 °C
Slachthuis Dokkum doet aangifte tegen NVWA

Slachthuis Dokkum doet aangifte tegen NVWA

di 24 september 2019, 10.28 uur

DOKKUM - Slachthuis Dokkum heeft bij het ministerie van Landbouw aangifte gedaan tegen vier medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "We voelen ons geïntimideerd", zegt directeur-eigenaar Visser van Slachthuis Dokkum.

Volgens de medewerkers van de NVWA zou het mobiele slachthuis dierenleed in de hand werken. Dat blijkt uit nieuws van RTL. Het mobiele slachthuis werkt met routes en schema's en is daardoor minder snel ter plekke is om een lijdende koe te euthanaseren dan een dierenarts. Boeren zouden kiezen voor het mobiele slachthuis omdat de koe dan nog geld oplevert terwijl een gang naar de destructie geld kost.

Visser bestrijdt die aantijging ten stelligste. "Voor de acute noodgevallen is er altijd een mobiele slachtwagen stand by", legt hij uit. "Als de veearts van de boer een noodslachtverklaring afgeeft kunnen deze dieren direct gedood en verbloed worden." Visser benadrukt verder dat in eerste instantie de veehouder verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn van de koe en dat de praktijk uitwijst dat de boer die ook neemt.

Slachthuis Dokkum heeft ruim twee jaar gewerkt aan het mobiele slachthuis in samenspraak met de NVWA en Wageningen University. Eind vorig jaar gaf landbouwminister Carola Schouten toestemming voor een proef met vier mobiele slachtauto's in Noord-Nederland. Tot nu zijn 1267 dieren in een van de mobiele slachthuizen geslacht.

"Gedurende de proef is nooit vastgesteld door een NVWA-dierenarts dat een dier onnodig geleden heeft", stelt Visser. Bovendien is de kritiek van de medewerkers handhaving opmerkelijk omdat alleen koeien in de mobiele unit geslacht mogen worden na een keuring van een veearts van diezelfde NVWA. "Het gebeurt wel vaker dat de divisie handhaving en de divisie keuring van de NVWA niet op een lijn zitten", zegt Visser. "Wij worden daar nu de dupe van en dat zijn we meer dan beu."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!